Page 17 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 17

Mangold
           je zelenina, která je
           chutí podobná
           špenátu a upravuje
           se podobně.
           Sezóna začíná
           na konci května
           a končí zhruba
           v září.





















                                                                                Špenátový
                                                                                koláč





























           Velikonoční špenátový koláč
           Suroviny:
           máslo a hrubá mouka na vysypání formy, vejce na potření, 125 g hladké mouky 00, 100 g másla, špetka soli, 500 g špenátu
           (nebo 300 g špenátu a 200 g mangoldu nebo mladých listů červené řepy), 1 svazek rukoly, 2 lžíce strouhanky, namočené do mléka
           a vyždímané, 300 g ricotty, 3 lžíce strouhaného parmazánu, 5 vajec, sůl a pepř, strouhaný muškátový oříšek

           Postup:
           Z 25 g mouky a 100 g másla uhněťte kouli a dejte ji do chladu. Ze zbývajících 100 g mouky, 50 - 75 ml vody (přilévejte postupně) a soli vy-
           pracujte těsto. Trochu ho rozválejte, aby vznikl obdélník, a doprostřed položte máslovou kouli. Pak přeložte všechny čtyři rohy tak, aby koule
           zůstala uprostřed. Těsto rozválejte na obdélník o centimetrové tloušťce a nadvakrát přeložte delší strany do středu tak, aby byly na sobě čtyři
           vrstvy. Třikrát zopakujte, mezi jednotlivými koly nechte těsto půl hodiny odpočívat. Až do chvíle, kdy budete těsto potřebovat, ho uchovávejte
           v lednici. Formu o průměru dvacet centimetrů vymažte máslem a vysypte moukou. I se stěnami ji vyložte plackou rozválenou zhruba ze dvou
           třetin listového těsta. Listy špenátu a rukoly (případně i mangoldu) spařte v cedníku. Nechte okapat, jemně vyždímejte a nasekejte nadrobno.
           Vložte do mísy a smíchejte se strouhankou, ricottou, parmazánem a dvěma vejci, pořádně osolte a opepřete. Podle chuti přidejte strouhaný
           muškátový oříšek. Do formy vyložené těstem rozložte náplň. Utvořte tři dolíky a do nich rozklepněte zbývající vajíčka. Náplň přiklopte plac-
           kou z těsta a okraje spojte s plackou, jíž je vyložená forma. Můžete vykrojit nebo vypíchnout několik ozdobných otvorů, aby odváděly páru.
           Pokud chcete, ještě ozdobte těstem. Potřete prošlehaným vejcem a pečte při střední teplotě (180 °C, horkovzdušná 160 °C) pětačtyřicet minut.
                                                                                                                17
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22