Page 18 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 18
Jehněčí
roláda
Jehněčí roláda TIP! Jemná slanina špičkové kvality
Suroviny:
1,5 kg jehněčí plece, 400 g špenátu, 3 stroužky česneku, 1 lžička sušené majoránky, 8 plátků farmářské zauzené slaniny, 3 lžíce olivového
oleje, 6 špetek soli, 4 špetky čerstvě mletého pepře, malý lilek, červená paprika, cibule, petrželová nať na ozdobu
Postup:
Jehněčí plec očistěte od blan a přebytečného tuku a rozkrojte ji tak, aby se z ní dala srolovat roláda. Olivový olej smíchejte s majoránkou, špet-
kou soli, pepřem a prolisovaným česnekem a touto směsí potřete maso, poté na maso rovnoměrně rozložte slaninu a následně špenát (několik
hodin předem nechte povolit, případně trochu vymačkejte), lehce posolte, srolujte a zavažte roládu kuchyňským motouzem. Zeleninu nakrá-
jejte a vložte do pekáče, na něj položte roládu. Pečte asi 2,5 hodiny při teplotě 160 °C v nádobě s víkem, průběžně obracejte a podlévejte vodou
nebo vývarem, aby maso zůstalo šťavnaté. Posledních 30 minut pečte bez poklice, aby maso získalo hezkou barvu. Rozstřihněte motouz,
nechte chvíli odpočívat, poté nakrájejte na plátky a podávejte s bramborovou kaší.
18