Page 16 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 16

TIP! Hořká
                                                                                                      čokoláda
                                                                                                      60% kakaa







                                                                               Tvarohová
                                                                               bábovka





















       Tvarohová bábovka s čokoládovou polevou

       Suroviny:
       160 g másla, 250 g cukru, 3–4 vejce, 500 g tvarohu, špetka soli,
       200 g dětské krupičky, prášek do pečiva, kůra a šťáva z půlky citronu,
       máslo a hrubou mouku na vymazání formy,
       moučkový cukr na ozdobu, 250 g čokolády na vaření

       Postup:
       Předehřejte troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Do mísy dejte
       máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru i šťávu a vše vyšlehejte do světlé pěny.
       V druhé misce jemně utřete tvaroh a špetku soli. Přidejte ke žloutkové
       pěně. Do krupičky nasypte necelý sáček prášku do pečiva, promíchejte je
       spolu a pak spojte s tvarohovou hmotou. Na závěr velmi zlehka přimíchej-
       te ušlehané bílky. Formu na bábovku vymažte máslem, vysypte hrubou
       moukou nebo krupičkou a opatrně vlijte těsto. Pečte necelou hodinu. Po   Srnčí
       vychladnutí rozpuste čokoládu ve vodní lázni a bábovku polijte.          hřbet


       Srnčí hřbet s kandovaným ovocem

       Suroviny:
       4 vejce, 100 g moučkového cukru, 130 g polohrubé mouky,
       200 g směsi ořechů, mandlí a kandovaného ovoce, 1 lžíce skořicového
       cukru, 2 lžíce oleje, citrónová kůra

       Postup:
       Nejdříve si připravíme směs ořechů a kandovaného ovoce. Můžeme použít
       třeba vlašské ořechy, oloupané a nesekané mandle, rozinky namočené
       v rumu, sušené meruňky či jiné sušené ovoce, které máme k dispozici.
       Ovoce nakrájíme na zhruba stejně velké kousky, zasypeme lžící hrubé
       mouky a protřepeme. Kousky směsi se obalí moukou a v těstu při pečení
       neklesnou, ale zůstanou rovnoměrně rozložené. Dále si odvážíme mouku
       a promícháme se skořicovým cukrem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, žlout-
       ky ušleháme s cukrem a citrónovou kůrou. Ke žloutkové směsi postupně
       přidáme olej a mouku, nakonec lehce vmícháme sníh z bílků, kousky ovoce
       a ořechů. Těsto nalijeme a urovnáme do formy na srnčí hřbet (či do formy
       na chlebíček). Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a zvolna pečeme asi
       půl hodiny. Hotový moučník vyklopíme na drátěnou podložku a necháme
       vychladnout. Krájíme na plátky.
       16
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21