Page 16 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 16
TIP! Hořká
čokoláda
60% kakaa
Tvarohová
bábovka
Tvarohová bábovka s čokoládovou polevou
Suroviny:
160 g másla, 250 g cukru, 3–4 vejce, 500 g tvarohu, špetka soli,
200 g dětské krupičky, prášek do pečiva, kůra a šťáva z půlky citronu,
máslo a hrubou mouku na vymazání formy,
moučkový cukr na ozdobu, 250 g čokolády na vaření
Postup:
Předehřejte troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C. Do mísy dejte
máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru i šťávu a vše vyšlehejte do světlé pěny.
V druhé misce jemně utřete tvaroh a špetku soli. Přidejte ke žloutkové
pěně. Do krupičky nasypte necelý sáček prášku do pečiva, promíchejte je
spolu a pak spojte s tvarohovou hmotou. Na závěr velmi zlehka přimíchej-
te ušlehané bílky. Formu na bábovku vymažte máslem, vysypte hrubou
moukou nebo krupičkou a opatrně vlijte těsto. Pečte necelou hodinu. Po Srnčí
vychladnutí rozpuste čokoládu ve vodní lázni a bábovku polijte. hřbet
Srnčí hřbet s kandovaným ovocem
Suroviny:
4 vejce, 100 g moučkového cukru, 130 g polohrubé mouky,
200 g směsi ořechů, mandlí a kandovaného ovoce, 1 lžíce skořicového
cukru, 2 lžíce oleje, citrónová kůra
Postup:
Nejdříve si připravíme směs ořechů a kandovaného ovoce. Můžeme použít
třeba vlašské ořechy, oloupané a nesekané mandle, rozinky namočené
v rumu, sušené meruňky či jiné sušené ovoce, které máme k dispozici.
Ovoce nakrájíme na zhruba stejně velké kousky, zasypeme lžící hrubé
mouky a protřepeme. Kousky směsi se obalí moukou a v těstu při pečení
neklesnou, ale zůstanou rovnoměrně rozložené. Dále si odvážíme mouku
a promícháme se skořicovým cukrem. Z bílků ušleháme tuhý sníh, žlout-
ky ušleháme s cukrem a citrónovou kůrou. Ke žloutkové směsi postupně
přidáme olej a mouku, nakonec lehce vmícháme sníh z bílků, kousky ovoce
a ořechů. Těsto nalijeme a urovnáme do formy na srnčí hřbet (či do formy
na chlebíček). Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a zvolna pečeme asi
půl hodiny. Hotový moučník vyklopíme na drátěnou podložku a necháme
vychladnout. Krájíme na plátky.
16