Page 15 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 15
Nejdříve zajíček, pak pečený
beránek
V minulosti nahrazoval beránek jehněčí, které
si nemohli lidé dovolit. Zároveň odkazuje na
křesťanského beránka božího. Před ním tu byl
ještě velikonoční zajíček, ten je však dnes už jen
v čokoládové podobě. Pochází od Germánů,
kteří tento symbol plodnosti a probouzející
přírody převzali od Keltů.
Mazanec
Původně šlo o nesladké pečivo ze strouhaného
sýra a většího množství vajec. Sladká varianta si
však ponechala původní tvar a dělá se ze stej-
ného těsta jako vánočka a jeho příprava začíná
na Bílou neděli.
TIP! Sultánky z jižní Afriky vhodné
pro pečení a přímou konzumaci
Velikonoční mazanec
Suroviny:
250 ml mléka, 1 kostka droždí, 60 g rozinek,
50 g másla, 3 lžíce slunečnicového oleje,
100 g třtinového cukru, 2 vejce, 8 lžic rumu,
½ ks citronu, 500 g hladké mouky,
1 vejce na potření
Postup:
Rozinky namočíme stranou do rumu. Mléko ohře-
jeme, aby bylo teplejší, máslo rozpustíme a smícháme
s olejem. Citron omyjeme, kůru nastrouháme a šťávu
vymačkáme. V troše mléka a lžičce cukru rozdrobíme
droždí, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
Zatím dáme do velké mísy mouku, cukr, citronovou
kůru a promícháme. Uděláme důlek a vlijeme do něj
mléko, rozinky s rumem, vejce, sůl, citronovou šťávu
a olej s máslem. Vlijeme vykynutý kvásek a vypracu-
jeme hladké a vláčné těsto. Těsto necháme na teplém Velikonoční
místě asi hodinu vykynout. Pak těsto vyklopíme na mazanec
vál, propracujeme a rozdělíme na 2 části. Z každé vy-
pracujeme bochníky.
Mazance dáme na plech vyložený pečícím papírem
a necháme znovu asi 30 minut kynout. Ke konci
kynutí si předehřejeme troubu na 180 °C. Mazance
potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby.
Velikonoční mazance pečeme asi 35 - 45 minut.
15