Page 15 - JIP Magazín Jaro 2020
P. 15

Nejdříve zajíček, pak pečený
                                                                                 beránek
                                                                                 V minulosti nahrazoval beránek jehněčí, které
                                                                                 si nemohli lidé dovolit. Zároveň odkazuje na
                                                                                 křesťanského beránka božího. Před ním tu byl
                                                                                 ještě velikonoční zajíček, ten je však dnes už jen
                                                                                 v čokoládové podobě. Pochází od Germánů,
                                                                                 kteří  tento symbol  plodnosti  a probouzející
                                                                                 přírody převzali od Keltů.
                                                                                 Mazanec
                                                                                 Původně šlo o nesladké pečivo ze strouhaného
                                                                                 sýra a většího množství vajec. Sladká varianta si
                                                                                 však ponechala původní tvar a dělá se ze stej-
                                                                                 ného těsta jako vánočka a jeho příprava začíná
                                                                                 na Bílou neděli.






















                   TIP! Sultánky z jižní Afriky vhodné
                   pro pečení a přímou konzumaci




           Velikonoční mazanec
           Suroviny:
           250 ml mléka, 1 kostka droždí, 60 g rozinek,
           50 g másla, 3 lžíce slunečnicového oleje,
           100 g třtinového cukru, 2 vejce, 8 lžic rumu,
           ½ ks citronu, 500 g hladké mouky,
           1 vejce na potření

           Postup:
           Rozinky namočíme stranou do rumu. Mléko ohře-
           jeme, aby bylo teplejší, máslo rozpustíme a smícháme
           s olejem. Citron omyjeme, kůru nastrouháme a šťávu
           vymačkáme. V troše mléka a lžičce cukru rozdrobíme
           droždí, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
           Zatím dáme do velké mísy mouku, cukr, citronovou
           kůru a promícháme. Uděláme důlek a vlijeme do něj
           mléko, rozinky s rumem, vejce, sůl, citronovou šťávu
           a olej s máslem. Vlijeme vykynutý kvásek a vypracu-
           jeme hladké a vláčné těsto. Těsto necháme na teplém                                      Velikonoční
           místě asi hodinu vykynout. Pak těsto vyklopíme na                                        mazanec
           vál, propracujeme a rozdělíme na 2 části. Z každé vy-
           pracujeme bochníky.
           Mazance dáme na plech vyložený pečícím papírem
           a  necháme  znovu  asi  30  minut  kynout.  Ke  konci
           kynutí si předehřejeme troubu na 180 °C. Mazance
           potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby.
           Velikonoční mazance pečeme asi 35 - 45 minut.




                                                                                                                15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20