Page 31 - Magazín JIP Potraviny
P. 31
Salátové lodičky
s čočkou a fetou
4 listy římského salátu,
1 hrnek čočky (dle chuti hnědá, zelená, červená…),
1 batát, 5 ředkviček, 1 červená cibule,
150 g fety, 2 lžíce olivového oleje,
lžíce citronové šťávy, sůl a čerstvě mletý pepř
Batát oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a vařte
v osolené vodě, dokud nezměkne. Cočku uvařte dle
�
návodu a nechte, stejně jako batát, vychladnout. Red-
�
kvičky a červenou cibuli nakrájejte na plátky.
V mističce smí�chejte olej, citronovou šťávu, sůl a pepř.
V mí�se promí�chejte čočku, batáty, ředkvičky, cibuli
salátové lodičky a olej s citronovou šťávou. Listy ří�mského salátu
s čočkou a fetou použijte jako „lodičky“ a na každou z nich naneste
salát, na který rozdrobte fetu.
Vegetariánské
zeleninové burgery
1 hrnek cizrny (z plechovky v nálevu), 1 mrkev,
½ pórku, hrst nasekané petržele, 1 vejce, vegetariánské
½ hrnku ovesných vloček, 60 ml rostlinného mléka, zeleninové burgery
2 lžíce olivového oleje, lžíce sójové omáčky,
lžička sušeného česneku, ½ lžičky mleté papriky,
sůl a pepř
K podávání: směs salátů, cherry rajčata, avokádo
Mrkev nastrouhejte najemno, pórek nasekejte najem-
no, stejně tak petržel. Cizrnu rozmačkejte vidličkou,
přidejte k ní� mrkev, pórek, petržel, ovesné vločky, só-
jovou omáčku, koření�, mléko, vají�čko, olivový olej, sůl
a pepř. Vše promí�chejte. Na pánvi rozehřejte olivový
olej. Ze směsi vytvarujte placky, které smažte z obou
stran asi pět minut. Burgery podávejte napří�klad na
směsi salátů, s cherry rajčaty a avokádem.
Caprese salát
200 g cherry rajčat
2 hrsti polníčku
120 g mozzarella třešniček
caprese čerstvá bazalka
olivový olej
salát balzamiko
sůl a čerstvě mletý pepř
Polní�ček propláchněte.
Rajčata překrojte na poloviny
a smí�chejte je s polní�čkem,
mozzarella třešničkami
a nasekanou bazalkou.
Vše zakápněte olivovým olejem
a dochuťte balzamikem, solí�
a pepřem.
31