Page 28 - Magazín JIP Potraviny
P. 28

Pečený losos s kuskusem


       2 filety lososa             120 g kuskusu
       hrnek drůbežího vývaru      2 lžíce citronové šťávy
       čerstvý hrášek              šalotka
       rajčata                     ředkvičky
       baby špenát                 sušený tymián
       sušený rozmarýn             olivový olej
       sůl

       Filety očistěte a osušte. Kuskus smí�chejte v misce s vývarem,
       lží�cí� citronové šťávy, najemno nakrájenou šalotkou, částí� hráš-
       ku,  bylinkami  a  trochou  soli.  Kuskus  rozprostřete  na  plech
       a na něj položte filety lososa. Vše pokapejte olivovým olejem,
       zbytkem  citronové  šťávy  a  dejte  péct  do  trouby  vyhřáté  na
       190 °C asi na 15–20 minut. Po dopečení� přendejte na talí�ře    pečený losos
       a dozdobte čerstvým hráškem a na plátky nakrájenými rajčaty,    s kuskusem
       ředkvičkami a baby špenátem.



                                                                       Krevety
                                                                       s citronovou omáčkou

                                                                       450 g loupaných, předvařených krevet
                                                                       400 g těstovin
                                                                       6 stroužků česneku
                                                                       4 lžíce citronové šťávy
                                                                       ½ lžíce vloček červené papriky
                                                                       hrst najemno nasekané petrželky
                                                                       3 lžíce másla
                                                                       lžíce olivového oleje
            krevety                                                    sůl a čerstvě mletý pepř
            s citronovou
            omáčkou                                                    Těstoviny uvařte podle návodu a dejte stranou. Na pán-
                                                                       vi rozehřejte olivový olej, přisypte vločky červené pap-
                                                                       riky  a  asi  půl  minuty  restujte.  Poté  přidejte  krevety
                                                                       a restujte asi minutu až dvě. Ke krevetám pak přilijte cit-
                                                                       ronovou šťávu, máslo a část nasekané petrželky. Restuj-
                                                                       te, dokud omáčka nezačne trochu houstnout. Krevety
                                                                       s omáčkou pak přidejte k těstovinám a promí�chejte.




       Grilovaný losos se salátem

       2 podkovy lososa
       2 lžíce olivového oleje
       šťáva z jednoho citronu
       1 stroužek česneku
       1 lžička sušeného tymiánu
       sůl a čerstvě mletý černý pepř
       směs salátů (rukola, baby špenát, polníček…)             grilovaný losos
       cherry rajčata, 1 avokádo, 1 červená paprika             se salátem
       2 lžíce olivového oleje
       1 lžíce balzamika
       sůl a pepř podle chuti

       Olivový  olej  smí�chejte  s  citronovou  šťávou,  nasekaným  čes-
       nekem,  solí�,  pepřem  a  tymiánem.  Touto  marinádou  potřete
       lososa a nechte marinovat alespoň půl hodiny. Rozpalte gril
       nebo grilovací� pánev a podkovy grilujte 3–4 minuty z každé
       strany.  Losos  by  měl  být  uvnitř  ještě  jemně  růžový.  V  mí�se
       smí�chejte saláty, přepůlená cherry rajčata, na nudličky nakrá-
       jenou papriku a avokádo. Zakápněte olivovým olejem, balza-
       mikem a osolte a opepřete podle chuti. Jemně promí�chejte.
       28
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33