Page 34 - Magazín JIP Potraviny
P. 34
Minicheesecaky s lesním ovocem
200 g kakaových sušenek (Bebe, Oreo nebo jiné dle chuti)
80 g másla
500 g tučného tvarohu
200 ml smetany ke šlehání
100 g krupicového cukru
lžíce citronové šťávy
4 plátky želatiny
lesní ovoce (maliny, borůvky, ostružiny, jahody…)
Sušenky rozmixujte a přidejte k nim rozpuštěné máslo. Směs
promí�chejte, aby sušenky navlhly, a natlačte ji do malých ku-
latých forem (např. na muffiny). Zelatinu nechte nabobtnat ve
�
vodě. Tvaroh rozmixujte s cukrem a citronovou šťávou. Sme-
tanu vyšlehejte do šlehačky a vmí�chejte ji do tvarohové smě-
minicheesecaky si. Plátky želatiny slijte a rozehřejte v kastrůlku. Rozpuštěnou
s lesním ovocem želatinu přilijte do krému a dobře promí�chejte. Krém na-
neste na korpusy a nechte v lednici ztuhnout. Před podávání�m
ozdobte cheesecaky lesní�m ovocem.
Tiramisu
500 g mascarpone
4 žloutky
100 g cukru
hrnek espressa
2 lžíce rumu
200 g cukrářských piškotů
kakao
Do kávy přilijte rum a nechte ji vychladnout. Zloutky
�
šlehejte s cukrem ve vodní� lázni, dokud nevznikne
světlá, hustší� hmota. Mascarpone rozmí�chejte a pos- tiramisu
tupně do něj vmí�chejte žloutkovou směs. Připravte
si větší� hranatou misku. Piškoty namáčejte do kávy
a vyskládejte je na dno misky. Na piškoty naneste
vrstvu krému, na něj další� piškoty a opět krém. Vy-
tvořte dvě až tři vrstvy.
Tiramisu pak přikryjte a dejte odležet do lednice,
ideálně přes noc. Před podávání�m posypte kakaem.
Brownies
200 g hořké čokolády
150 g másla
200 g cukru
3 vejce
120 g hladké mouky
¼ lžičky prášku do pečiva
lžička vanilkového extraktu
špetka soli
100 g lískových ořechů
brownies
Ve vodní� lázni rozpusťte máslo s čokoládou. Vejce
vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte vanilkový ex-
trakt a promí�chejte. Mouku smí�chejte s práškem do
pečiva a solí�. Do vaječné směsi přidejte rozpuštěnou
čokoládu s máslem, poté postupně vmí�chejte mou-
ku. Ořechy nasekejte a vmí�chejte do těsta. To vlijte
na plech vyložený pečicí�m papí�rem a pečte v troubě
předehřáté na 180 °C 20–25 minut. Před podávání�m
nechte úplně vychladnout.
34