Page 14 - Magazín JIP Potraviny
P. 14

Domácí
                                                                                                karamel





















       Sladká delikatesa












       Je pravda, že sklenici karamelu si můžete koupit, ale není   Domácí karamel
       nad to si udělat za pár minut vlastnoruční pochoutku sami
       ve své kuchyni. Karamel je výtečný na zmrzlinové poháry,   trvá připravit 25 minut a máte sklenici o objemu 300 ml
       na šlehačkové dorty i na skvělý banoffe pie (slavný banánový   Suroviny:
       koláč). Pokud ho chcete někomu věnovat, je to ideální tip na   300 g cukru, krupice nebo krystal
       dárek na poslední chvíli.                             5 lžic vroucí vody
                                                             55 g změklého másla
       Výroba karamelu patří k základní cukrářské výbavě. Není na ní nic   200 ml horké smetany, 30%
       složitého, jen je zapotřebí opatrnosti. Cukr se taví při vysoké teplotě,   lžíce vanilkového extraktu (nemusí být)
       a příměsi, což je máslo a smetana a jen malou nepozorností může
       vzniknout špatná zkušenost.                           Postup:
                                                             Do silnostěnného kastrůlku dejte cukr a na vysokém plamenu ho
                                                             nechte rozpouštět. Stále ho odtahujte ode dna. Trvá to pár minut.
       Sezamové karamelky                                    Cukr se začne tavit a zároveň zbarvovat od okrové barvy do světle
                                                             hněda. Když se jeho konzistence mění na středně tekutou – bývá to
       Suroviny:                                             při teplotě 150 °C, cukr je již zbarven do světle jantarové barvy. Tato
       250 g cukru krystal, citrón, 150 g sezamu             fáze dává karamelu správnou chuť. Pozor, tuto chvíli neprošvihněte
                                                             a okamžitě stáhněte hrnec z plamene, protože proces karameli-
       Postup:                                               zování vlivem vysoké teploty stále pokračuje. Mimo plotnu pak
       Cukr dáme na pánev s hrubším dnem, přidáme strouhanou kůru   přilívejte horkou vodu. Roztavený cukr může mít teplotu až 170 °C
       z citrónu a nakonec do hmoty zamícháme sezamová semínka. Hmo-  a mohl by vyšplíchnout a opařit vás. Používejte dlouhou vařečku,
       tu hned přelejeme na plech vystlaný pečícím papírem a rozetřeme ji.   pro jistotu si na ruku navlékněte chňapku, a horkou vodu přilívejte
       Nůž potřeme máslem a hmotu nakrájíme na požadovaný tvar.  po lžících. Stále míchejte. Karamel začne kypět a bublat, ale nepole-
       Necháme vystydnout a můžeme podávat.                  vujte. Karamel je hotov, když má zlatohnědou barvu a je tekutý jako
                                                             hustý med. Nyní by byl připraven pro výrobu karamelek, lízátek
                                                             apod. Ale my budeme pokračovat, aby vznikla karamelová omáčka.
                                                             Kastrůlek vraťte na mírnější oheň a postupně přidejte změklé más-
                                                             lo. Teď hodně míchejte, aby se máslo dobře zapracovalo do hmoty.
       Sezamové                                              Karamel trochu prosvětlíte. S máslem karamel neztuhne do pevné
       karamelky                                             hmoty. Abyste vytvořili vláčný krém, po dokonalém vmíchání más-
                                                             la, přilijte ještě horkou smetanu a vanilkový extrakt, nechte krátce
                                                             zabublat a stáhněte z plamene. Horký karamel přeceďte přes husté
                                                             sítko do připravené sklenice, dejte volně vychladnout, zavíčkujte
                                                             a uložte do chladničky. Aby byl karamel vláčný a trochu změkl, opět
                                                             ho před použitím ponechte při pokojové teplotě. Váš sladký pamlsek
                                                             ukryjte do chladničky a spotřebujte během 10 dnů.

       14
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19