Page 11 - Magazín JIP Potraviny
P. 11

Vánoční čokoládový dort
                                                                  Suroviny:
                                                                  Na těsto:                    Na krém:
                                                                  200 g polohrubé mouky        250 ml mléka
                                                                  1 kypřicí prášek do pečiva     1 pudinkový prášek
                                                                  200 g tmavé čokolády         s vanilkovou příchutí
                                                                  2x 80 g pískového cukru      50 g tmavé čokolády
                                                                  60 g tuku                    100 g moučkového cukru
                                                                  8 vajec                      250 g másla
                                                                  tuk a mouka na 2 dortové formy
                                                                  2 tmavé čokoládové polevy (hotový výrobek) na ozdobení

                                                                  Postup:
                                                                  Mouku prosejte a smíchejte s kypřicím práškem. Čokoládu roze-
                                     Vánoční                      hřejte v horké vodní lázni a rozmíchejte dohladka. Polovinu cukru
                                     čokoládový dort              utřete se změklým tukem a prochladlou čokoládou, postupně přidej-
                                                                  te žloutky, našlehejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a všlehejte do
                                                                  něj druhou část cukru. Do čokoládové hmoty přidávejte postupně
                                                                  mouku a sníh, sníh do těsta jen zlehka „obracejte“. Těstem naplňte
                                                                  dvě vymazané a vysypané formy a dejte péct do trouby předem vy-
                                                                  hřáté na 180 °C. Upečte. Nechte částečně vychladnout a vyklopte.
                                                                  Podle návodu připravte neslazený pudink. Za občasného míchání
                                                                  nechte vychladnout.
                                                                  Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a vymíchejte dohladka. Cukr
                                                                  utřete se změklým máslem, postupně přidejte pudink a vychladlou
                                                                  čokoládu. Ušlehejte do hladkého krému. Oba korpusy podélně roz-
                                                                  krojte. První díl namažte krémem a slepte s druhým. Potřete horní
                                                                  plochu prvního korpusu a položte na něj spodní část druhého kor-
                                                                  pusu. Namažte krémem, přiklopte poslední částí. Boky a horní plo-
                                                                  chu dortu potřete rozehřátou čokoládovou polevou.










        Vaječný koňak
        Suroviny:
        100 ml neslazeného kondenzovaného mléka
        400 ml 31% smetany
        200 g cukru krupice
        1 vanilkový lusk
        5 žloutků
        200 - 300 ml rumu – množství záleží jen na vás
        Postup:
        Do hrnce na vaření mléka si dáme kondenzované
        mléko, smetanu, cukr, podélně rozkrojený vanil-
        kový lusk, ze kterého nožem vyškrábneme semín-
        ka a přidáme je do mléčné směsi. Mléčnou směs
        chvilku vaříme, aby hezky zhoustla a rozpustil
        se v ní cukr. Pak necháme chvilku vychladnout
        a vyndáme vanilkový lusk. Mezitím si připravíme
        vodní lázeň. Do hrnce napustíme trochu vody,
        přivedeme ji k varu a do kovové mísy vyklep-
        neme žloutky. Když se voda v hrnci začne vařit,
        vypneme a posadíme na ní mísu se žloutky, které
        rychle šleháme metličkou, aby se nezdrcly. V ten-                 Vaječný
        to moment jde o to, aby se žloutky ohřály a nebyly                koňak
        syrové. Teplotu žloutků zkoušíme prstem, jsou
        připravené, když už v nich sotva udržíte prst. Pak
        mísu stáhneme z vodní lázně a za stálého míchání
        přiléváme mléčnou směs. Směs přecedíme přes
        cedník, vmícháme rum a necháme vychladnout.
        Nakonec vaječný koňak nalijeme do pěkné lahve
        a zazátkujeme. NA ZDRAVÍ!

                                                                                                                11
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16