Page 9 - Magazín JIP Potraviny
P. 9

Medové perníčky

           Suroviny:
           130 g moučkového cukru
           50 g másla
           2 vejce
           1 lžíce sody
           300 g hladké mouky
           2 lžíce medu
           2 lžičky perníkového koření
           1 vejce na potření
           Postup:
           Do mísy si připravíme cukr, rozpuštěné más-
           lo, med a vše promícháme. Přidáme vajíčka,
           opět zamícháme a přisypeme perníkové koření
           a mouku. Vše spojíme v konzistentní těsto. Těs-
           to zabalíme do fólie a necháme v lednici 1 hodi-              Medové
           nu odpočinout. Následně jej rukama vypracu-
           jeme, pomoučníme a vyválíme. Přebytečné těs-                  perníčky
           to  odebereme.  Vykrajované  tvary  přemístíme
           na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme
           v troubě na vysokou teplotu asi 3 minuty
           dorůžova, ještě teplé perníčky potřeme vajíč-
           kem a po vychladnutí je ozdobíme cukrářskými
           barvami a dekoracemi.





                                                                             Brusinkový koláč s drobenkou

                                                                             Suroviny:
                                                                             Na těsto:
                                                                             320 g hladké mouky
                                                                             2 lžičky kypřicího prášku
                                                                             115 g másla, změklého + na formu
                                                                             špetka soli
                                                                             200 g krupicového cukru
                                                                             3 velká vejce
                                                                             semínka z poloviny vanilkového lusku
                                                                             nebo 1/2 lžičky vanilkového extraktu
                                                                             1/2 lžičky mandlového extraktu
                                                 Brusinkový koláč            350 g zakysané smetany
                                                 s drobenkou                 250 g čerstvých amerických brusinek
                                                                             promíchaných se 3 lžícemi cukru
                                                                             moučkový cukr na poprášení
                                                                             Na drobenku:
                                                                             100 g světlého třtinového cukru
                                                                             250 g hladké mouky
                                                                             170 g soleného másla

                                                                             Postup:
                                                                             Předehřejte troubu na 180 °C a dortovou formu
                                                                             o průměru 24 cm vymažte máslem. Prsty zpracuj-
                                                                             te suroviny na drobenku. Máslo utřete s cukrem
                                                                             a špetkou soli, zašlehejte postupně vejce, vyškrabaná
                                                                             semínka z vanilkového lusku, mandlový extrakt
                                                                             a zakysanou smetanu a vmíchejte prosátou mouku
                                                                             s kypřicím práškem. Do těsta zapracujte pomocí
                                                                             lžíce brusinky promíchané s cukrem. Těsto přesuňte
                                                                             do  formy  a  posypte  drobenkou.  Pečte asi  hodinu;
                                                                             pak zkuste špejlí ve středu těsta, jestli nelepí. Koláč
                                                                             dejte vychladnout na mřížku; potom ho vyjměte
                                                                             z formy a můžete podávat.
                                                                                                                 9
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14