Page 17 - Magazín JIP Potraviny
P. 17

Jablečný koláč s karamelem

            Suroviny:
            3 větší jablka, 2 vejce, ½ hrnku cukru, ½ hrnku mléka,
            větší ořech másla, ¾ hrnku hladké mouky, ½ hrnku
            cukru krystal, ½ hrnku smetany, 1 větší ořech másla                       Jablečný koláč
                                                                                      s karamelem
            Postup:
            Jablka oloupejte a nakrájejte na tenoučké plátky. V míse
            vyšlehejte vejce s cukrem a rozpuštěným máslem, přidej-
            te mléko, mouku a nakonec lehce vmíchejte jablka, aby
            se v těstě obalila. Těstíčko je spíše řidší, ale nebojte, má
            to tak být. Vymažte formu máslem nebo vystelte pečícím
            papírem, a směs do ní nalijte. Pečte při 170 °C asi půl
            hodiny, poté ještě překryjte alobalem a pečte dalších
            10 minut. Koláč nechte dobře vychladnout předtím, než
            jej budete z formy vyklápět. Do tepelně odolné misky na-
            sypte cukr a máslo. Dejte na 2 minuty do mikrovlnky,
            kde směs zkaramelizuje. Opatrně promíchejte a ihned
            pomalu nalijte smetanu. Dobře rozmíchejte a máte kara-
            melovou polevu, tu nalijte na vychladlý dortík a můžete
            podávat.





        Domácí karamel

        Suroviny:
        1 hrnek mléka
        1 hrnek krupicového cukru
        1 hrnek sušeného mléka
        50 g másla
        1 lžíce vody
                                                           Domácí
        Postup:                                            karamel
        Ve větším hrnci smíchejte vodu s cukrem. Míchej-
        te, dokud se cukr úplně nerozpustí a nezačne se
        směs zbarvovat dohněda. Poté přidejte máslo a ne-
        chte rozpustit. Přilijte mléko a míchejte, aby se vše
        dobře spojilo. Naposledy přisypte sušené mléko
        a dobře promíchejte, aby ve směsi nezůstaly hrud-
        ky. Vařte další tři minuty, poté sundejte z plamene
        a nechte trochu vychladnout. Přelijte do uzavíra-
        telných sklenic a skladujte v lednici.


                                                            Panna cotta

                                                            Suroviny:
                                                            370 g cukru, 700 ml polotučného mléka, 6 vajec
                                                            Postup:
                                                            Troubu rozehřejte na 150 stupňů. Do hlubšího plechu dejte malé kulaté
                                                            zapékací mističky (ideální jsou mističky určené na suflé). Do rendlíku vsypte
                                                            250 g cukru a na mírném plameni ho roztavte až na zlatý karamel. Cukr zamí-
                                           Karamelová       chejte, až když bude zlátnout. Hotový karamel vlijte do předpřipravených
                                           Panna cotta      mističek a nechte ho ztuhnout. Do větší misky rozklepněte vajíčka. Do
                                                            menšího hrnce nebo rendlíku vlijte mléko, přidejte zbylý cukr a za stálého
                                                            míchání mléko zahřejte na 37 stupňů Celsia. Čtvrtinu mléka odeberte a přes
                                                            síto ho nalijte za stálého míchání metličkou do připravených vajec. Zbytek
                                                            mléka přiveďte k varu. Jakmile začne mléko vřít, vypněte sporák a ihned
                                                            přilijte opět za stálého míchání vaječnou směs. Připravenou směs nalijte do
                                                            mističek. Na plech přilijte vroucí vodu tak, aby byly mističky ponořené ze
                                                            3/4 své výšky. Plech vložte do rozpálené trouby na 60 minut. Po 60 minutách
                                                            vypněte troubu a vytáhněte plech s mističkami a nechte je vychladnout na
                                                            pokojovou teplotu. Po vychladnutí dezert odřízněte jídelním nožem od stran
                                                            misky a vyklopte na talíř. Podávat můžete ihned nebo podle své chuti můžete
                                                            dezert podávat i vychlazený, ale lepší je, když má pokojovou teplotu.
                                                                                                                17
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22