Page 13 - Magazín JIP Potraviny
P. 13

Sladký vánoční
                                    chlebíček

















                                                                  Sladký vánoční chlebíček

                                                                  Suroviny:
                                                                  250 g hladké špaldové mouky, 1 prášek do pečiva, 2 drcené
                                                                  hřebíčky, 1 lžička mletého zázvoru, 2 lžičky mleté skořice,
                                                                  dřeň z 1 vanilky, 120 g sušeného ovoce, 50 g vyloupaných
                                                                  mandlí, 70 g různých nesolených ořechů, 50 g hořké čokolády,
                                                                  160 g změklého másla na vymazání formy, 70 g tekutého medu,
                                                                  70 g třtinového cukru, 1 banán, 4 vejce, strouhanka na vysypání
                                                                  formy, 180 g moučkového cukru, 3 lžičky horké vody, 4 lžičky
                                                                  citronové šťávy

                                                                  Postup:
                                                                  Mouku  smíchejte  v  míse  s  práškem  do  pečiva,  mletým  kořením
                                                                  a dření z vanilky. Větší sušené ovoce pokrájejte na velikost rozinek.
                                                                  Malou hrst různobarevného sušeného ovoce si dejte trochu stra-
                                                                  nou na ozdobu. Z mandlí a ořechů také trochu odložte na ozdobu
                                                                  a zbytek pokrájejte. Rovněž čokoládu pokrájejte nahrubo. Troubu
                                                                  rozpalte na 160 °C. V další míse si vymíchejte změklé máslo s medem
                                                                  a cukrem do pěny, pak vmíchejte i rozmačkaný banán a vejce. K této
                                                                  směsi přidejte směs mouky a koření (ideálně ho prosejte přes síto
                             Svařák                               na mouku). Vymíchejte hladké těsto. Do něj přihoďte sušené ovoce,
                                                                  pokrájené ořechy, mandle a čokoládu. Dobře promíchejte. Formu
                                                                  na biskupský chlebíček vymažte máslem, vysypejte strouhankou
                                                                  a vlijte do ní těsto. Uhlaďte ho stěrkou a pečte asi 60 minut, povrch
                                                                  by měl být tmavě zlatavý. Po upečení nechte zvolna vystydnout v po-
                                                                  otevřené troubě. Pak teprve vyklopte. V misce vymíchejte dohladka
                                                                  suroviny na polevu. Měla by být velmi hustá, aby držela víceméně na
                                                                  horní straně chlebíčku a jen na několika místech malebně stékala po
                                                                  stranách – zbytečně ji tedy neřeďte. Hotovou lesklou polevou potřete
                                                                  chlebíček a povrch ozdobte zbylým sušeným ovocem, mandlemi
                                                                  a ořechy. Nechte ztuhnout a teprve potom krájejte.
                                                                                                                13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18