Page 16 - Magazín JIP Potraviny
P. 16

Jablková bábovka
                                      s karamelem


























                                                             Jablková bábovka s karamelem

                                                             Suroviny:
                                                             Na těsto: 100 g velkých propláchnutých rozinek + cca 100 ml rumu
                                                             nebo brandy, 225 g másla, změklého + na vymazání, 200 g třtinového
                                                             cukru, 4 střední vejce pokojové teploty, 4 lžíce plnotučného mléka,
                                                             300 g hladké mouky, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička kypřicího prášku,
                                                             2 lžičky mleté skořice, špetka soli, 150 g vlašských ořechů, 2 jablka,
                                                             zbavená jádřince, oloupaná a nakrájená na kostičky
                                                             Na polevu: 100 g třtinového cukru, 2 lžíce másla, 100 ml smetany ke
                                                             šlehání, 50 g vlašských ořechů, nasekaných nahrubo
                                                             Postup:
                                                             Rozinky zalijte v kastrůlku rumem nebo brandy, zahřejte těsně pod bod
                                                             varu a nechte vychladnout. Pak sceďte a použijte do těsta. Budou mít
                                                             fantastickou chuť a pěkně nabobtnají. Troubu předehřejte na 160 °C,
                                                             horkovzdušnou na 140 °C. Nepřilnavou formu na bábovku o průmě-
                                                             ru 25 cm vymažte rozpuštěným máslem. Ořechy rozmixujte v robotu
                                                             najemno. Máslo s cukrem šlehejte, až směs zesvětlá a bude nadýchaná.
                                                             Vmíchejte vejce, mléko, mouku prosátou s jedlou sodou a kypřicím
                                                             práškem, skořici a špetku soli. Vmíchejte rozinky nasekané nadrobno,
                                                             ořechy a nakonec jablka. Těsto dejte do připravené formy na bábovku
                                                             a uhlaďte povrch. Pečte 50 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyj-
                                                             de čistá. Upečenou bábovku nechte 10 minut chladnout ve formě, pak
                                                             vyklopte. Na polevu dejte do rendlíku cukr, máslo a smetanu a zvol-
                                                             na zahřívejte, až se cukr rozpustí. Vařte, až vznikne hebká karamelová
                             Vafle s karamelizovanou         poleva. Vmíchejte ořechy a přelijte bábovku. Pokud podáváte bábovku
                             hruškou                         studenou, nechte polevu dokonale zaschnout.


                                                             Vafle s karamelizovanou hruškou

                                                             Suroviny:
                                                             4 lžíce másla, ½ hrnku třtinového cukru 3 až 4 hrušky, 1 citron,
                                                             12 vaflí

                                                             Postup:
                                                             V hrnci nebo na pánvi rozehřejte máslo. Nasypte cukr a míchejte,
                                                             dokud se nerozpustí a nevznikne hnědý tekutý karamel. Hrušky zbavte
                                                             jádřinců, oloupejte je a nakrájejte na požadovaný tvar. Krátce je povařte,
                                                             asi 3 minuty, ve vodě s citronovou šťávou (aby nezhnědly), poté je vyj-
                                                             měte, dejte na plech a nechte zapéct, dokud povrch nezačne hnědnout.
                                                             Hrušky pak položte na teplé vafle. Ozdobte hotovým karamelem.
       16
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21