Page 19 - Magazín JIP Potraviny
P. 19

Vafle s karamelovým krémem

        Suroviny:
        Na vafle: 230 g hladké mouky, 3 lžíce cukru, 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, špetka soli, 500 ml podmáslí, 100 g másla, rozpuštěného
        a zchladlého, 3 vejce, banány
        Na karamel: 140 g cukru krystal, 50 ml vody, 100 ml smetany na šlehání, 140 g vychlazeného másla na kostičky pokrájeného, 1/2 lžičky soli
        Postup:
        V míse smícháme všechny sypké ingredience, zvlášť metlič-
        kou prošleháme podmáslí s máslem a vajíčky, přilijeme k syp-
        ké směsi a umícháme hladké těsto. Mezitím si připravíme
        karamel. Do hlubšího rendlíku nasypeme cukr, zalijeme
        vodou a dáme vařit na mírný plamen. Voda se bude pos-
        tupně odpařovat a cukr karamelizovat. Jakmile začne
        zlátnout, ohřejeme si v mikrovlnce nebo na sporá-
        ku smetanu téměř k bodu varu. Hotový karamel
        (barvy zlatohnědé, pozor ať neztmavne příliš,
        zhořknul by) odstavíme ze sporáku a ih-
        ned do něj za stálého míchání metličkou
        vlijeme horkou smetanu. Směs ne-
        jdříve  hodně vzkypí a  bude  bublat,
        opatrnost a chňapky jsou na místě,
        ale po chvilce míchání budeme
        mít krásně hladký krém.
        Dále už nevaříme. Teď záleží,                                   Vafle s karamelovým
        zda chceme karamelovou omáčku                                   krémem
        nebo  krém: Na  omáčku vmícháme 1 lžíci
        másla a sůl, přelijeme do skleničky a necháme zchla-
        dnout. Dále postupujeme podle návodu na vaflovači.
        Podáváme teplé, dokud jsou ještě křupavé.





                                                                                           Ořechový dezert
                                                                                           s karamelem























        Ořechový dezert s karamelem

        Suroviny:
        Na těsto: 175 g hladké mouky, 85 g másla, 50 g krupicového cukru, 1 žloutek, 1-2 lžíce vody
        Na náplň: 125 g másla, 125 g krupicového cukru, 50 g medu, 40 ml smetany ke šlehání, 220 g vlašských ořechů, 125 g krupicového cukru,
        50 g medu, 40 ml smetany ke šlehání, 220 g vlašských ořechů
        Postup:
        Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si koláčovou formu o průměru 24 cm, nebo menší plech. Smíchejte nakrájené máslo, cukr a mouku. Všech-
        no spolu důkladně promíchejte. Až se suroviny spojí a vytvoří sypkou směs, potom můžete přidat jeden žloutek a 1 až 2 lžíce vody. Míchejte dále, až se
        vám všechno spojí v pevné těsto. Desku zlehka pomoučněte a z těsta vyválejte kruh, trochu větší, než je koláčová forma, aby bylo i na okraj. Pokud se
        vám těsto potrhá, nebo jste netrefili správný tvar, prsty dotvarujte. Těsto několikrát propíchejte vidličkou. Na těsto položte papír na pečení, vystřižený
        do kruhového tvaru, povrch zatěžkejte fazolemi. Těsto dejte na 10 minut péct, poté zátěž odložte a pečte ještě 5 minut. Po vyndání z trouby nechte
        vychladnout a teplotu trouby snižte na 160 °C. V hrnci rozpusťte máslo s cukrem, medem a smetanou na šlehání. Necháme vřít a vaříme asi 5 minut.
        Před odstavením nasypeme do hrnce ořechy, nalámané na menší kusy. Karamelovo-ořechovou náplň rovnoměrně rozetřeme na těsto. Dáme péct do
        trouby na dalších 15–20 minut. Po vychladnutí krájíme ostrým nožem.
                                                                                                                19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24