Page 12 - Magazín JIP Potraviny
P. 12

Koňaková bábovka

          Suroviny:
          Poleva:
          2-3 lžíce vaječného koňaku
          1 žloutek
          200 g moučkového cukru
          Těsto:
          5 vajec
          1 prášek do pečiva
          1 vanilkový cukr
          2 lžíce kakaa
          200 g cukru krupice
          300 g polohrubé mouky
          250 ml oleje
          250 ml vaječného koňaku

          Postup:
          Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
          Formu vymažeme a vysypeme hrubou moukou.
          Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem
          do pěny, přidáme vaječný koňak, olej, polohru-
          bou  mouku a  prášek  do  pečiva.  Nakonec  do
          těsta zlehka vmícháme sníh z bílků. Oddělíme
          jednu třetinu těsta a zamícháme do ní kakao.
          Do připravené formy střídavě nalijeme světlé
          a tmavé těsto. Koňakovou bábovku vložíme do                                              Koňaková
          vyhřáté trouby a pečeme při 150 °C asi 45 mi-                                            bábovka
          nut až hodinu. Upečenou bábovku necháme vy-
          chladnout a vyklopíme. Cukr s koňakem a žlou-
          tkem utřeme v hustou polevu. Bílou polevou pře-
          lijeme bábovku.
          Polevu necháme ztuhnout a máme hotovo.





                                                                  Vánoční hořká čokoláda

                                                                  Suroviny:
                                                                  150 ml mléka, 80 ml sladké smetany 30%, 20 g hořké kvalitní
                                                                  čokolády (min. obsah kakaa 70%), 2 hřebíčky, 2 tobolky
                                                                  kardamomu, půl hvězdičky badyánu, cukr dle chuti

                                                                  Postup:
                                                                  Mléko se smetanou a s kořením vložíme do rendlíku, uvedeme
                                                                  k varu a pozvolna vaříme cca 5 minut. Poté stáhneme z plamene,
                                                                  odstraníme koření, nasypeme nalámanou hořkou čokoládu a za
                                                                  občasného míchání ji necháme rozpustit. Už nevaříme, čokoláda
                                                                  by se mohla spálit a „zhrudkovatět“. Před podáváním ochutíme
                                                                  cukrem a nápoj vyšleháme ponorným mixérem.


                                                                  Svařák

                                                                  Suroviny:
                                                                  1l červeného vína, 1-4 kousky skořice, 5-15 kusů hřebíčku,
                                                                  cca 6 polévkových lžic cukru, kůru z citrónu nebo pomeranče,
                                                                  další koření dle chuti: muškátový květ, badyán či rozinky nebo
                                                                  jiné ovoce

                                        Vánoční                   Postup:
                                        hořká čokoláda            Do malého hrnce si dáte cukr a 3 lžíce vody. Zprudka ohříváte, až
                                                                  začne cukr karamelizovat. Poté ho přelejete cca 150-200 ml vody
                                                                  a přidáte koření. Na středním plameni zhruba 5 minut vařte tak,
                                                                  aby koření správně pustilo chuť. Mezitím si můžete v jiném hrnci
                                                                  ohřát víno. Do ohřátého vína pak přeceďte obsah prvního hrnce
                                                                  a svařák je hotov.
       12
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17