Page 8 - Magazín JIP Potraviny
P. 8

Jablečný koláč s brusinkami

         Suroviny:
         4 větší jablka
         šťáva z jednoho citronu
         125 g másla
         100 g krupicového cukru
         1 sáček vanilkového cukru
         3 vejce                                                                        Jablečný koláč
         asi 4 lžíce mléka                                                              s brusinkami
         250 g hladké mouky
         2 lžíce prášku do pečiva
         100 g zavařených brusinek

         Postup:
         Máslo ušlehejte s cukrem, přidávejte postupně
         celá vajíčka. Nakonec střídavě vmíchejte mléko
         a mouku s práškem do pečiva. Těsto uhlaďte do
         formy,  posypte  kousky jablek  nakrájených na
         plátky a poklaďte brusinkami. Pečte v předehřáté
         troubě na 180 °C 35 - 40 minut dozlatova.










                                                                   Brusinkový cheesecake

                                                                   Suroviny:
                                                                   250 g sušenek, 100 g rozpuštěného másla, 500 g mascarpone,
                                                                   300 g cream cheese, 120 g cukru krystal, 3 vejce, 2 žloutky,
                                                                   2 lžíce hladké mouky, šťáva a kůra najemno nastrouhaná
                                                                   z 1/2 pomeranče, 100 g čerstvých nebo mražených brusinek,
                                                                   50 g cukru krystal, 50 ml vody, šťáva z 1/2 pomeranče

                                                                   Postup:
                                                                   Nejdříve si nachystáme brusinkovou náplň. Do malého rendlí-
                                                                   ku dáme brusinky, cukr, vodu a pomerančovou šťávu.
                                                                   Za občasného míchání vaříme na mírném plameni, až brusinky
                                                                   popraskají a směs bude připomínat řídkou marmeládu. Od-
                                                                   ložíme stranou. Pokud během chladnutí příliš zhoustne, znovu
                                                                   ji zahřejeme a naředíme vodou podle potřeby. Kulatou otevírací
                                                                   formu vyložíme pečícím papírem (dno) a vymažeme máslem
                                                                   (boky). Sušenky rozdrtíme na jemno a smícháme s rozpuštěným
                                                                   máslem, natlačíme je do formy tak, aby dno bylo rovnoměrně
                                                                   pokryté. Dáme na 10 minut do lednice vychladit. Mezitím si
                                                                   připravíme krémovou náplň. V mixéru na nízké otáčky vyšle-
                                                                   háme mascarpone se sýrem a cukrem dohladka, po jednom
                                                                   zašleháme vajíčka a žloutky, poté všleháme mouku a nakonec
                                                                   i pomerančovou šťávu a kůru. Krém nalijeme na vychlazený kor-
                                                                   pus a uhladíme stěrkou. Navrch spirálovitě nalijeme brusin-
                                                                   kovou náplň a opatrně jí projedeme nožem, aby se dostala i dolů.
                                                                   Dáme si pozor, abychom nožem nenarušili sušenkový korpus.
                              Brusinkový                           Troubu předehřejeme na 165 °C. Formu dáme na prostřední
                                                                   mřížku a pod ní hlubší pekáček, kam jsme nalili vroucí vodu
                              cheesecake                           (druhá varianta je, že formu důkladně obalíme alobalem, dáme
                                                                   ji do pekáčku a vodu nalijeme zhruba do 1/2 výšky formy).
                                                                   Cheesecake pečeme 60 - 80 minut, střed by měl být ztuhlý
                                                                   a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbeme. Poté ho
                                                                   necháme asi 45 minut odpočívat ve vypnuté troubě a nakonec
                                                                   vychladíme v lednici, min. 6 hodin, nejlépe přes noc.
       8
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13