Page 60 - JIP katalog ryby 2025
P. 60
MUŠLE NA ČESNEKU
2 kg jedlých slávek
10 stroužků česneku
1 šalotka
olivový olej
sůl, čerstvě mletý pepř
2 dl vína
1 dl vývaru
1 lžíce strouhánky
petrželka
pažitka
citrón
Na olivovém oleji nechte zesklovatět
šalotku a česnek, přidejte strouhanku
a přidejte mušle. Vše zalejte vínem
a vývarem, opepřte, osolte a přikryj-
te pokličkou. Po 3 minutách vření vše
dobře zamíchejte. Vařte ještě tři minu-
ty a dvě nechte dojít. Na talíř přelijte
omáčkou, posypte a zakapejte cit-
ronem. K mušlím se hodí domácí ba-
getka. Před vařením je dobré mušle
na chvíli nechat v pokojové teplotě.
ŠPAGETY SE SLÁVKAMI
A ČERVENOU OMÁČKOU
1 kg slávek
400 g těstovin
1 plechovka sekaných rajčat
150 ml bílého vína
1 cibule
2 stroužky česneku
1 hrst lístků bazalky
2 lžíce olivového oleje
sůl a pepř
Mušle dáme do čistého dřezu a pořádně
je propláchneme studenou vodou.
Vyhodíme všechny prázdné, nalomené
a otevřené mušle, které se po zaklepání
nezavírají. Mušle pořádně vydrhneme
kartáčkem a po stranách je zbavíme řas,
které na nich bývají zachyceny.
Cibuli i česnek oloupeme a nasekáme
nadrobno. V kastrolu rozehřejeme olivový
olej, přidáme cibuli, česnek a necháme
zesklovatět. Osolíme a zalijeme rajčaty
z plechovky.
Těstoviny dáme vařit do osolené vody
podle návodu na obalu tak, aby byly
uvařené na skus.
Slávky vložíme do hrnce k cibuli a dusíme
asi 5 minut, pak přilijeme víno a necháme
povařit asi 4 minuty a pak přidáme rajča-
ta a krátce společně povaříme. Hotové
mušle zkontrolujeme a ty, které se neote-
vřely, vyřadíme.
Přidáme i scezené těstoviny a promíchá-
me, aby se s omáčkou pořádně propojily.
Servírujeme a zdobíme čerstvou bazalkou.
60 www.jip-potraviny.cz