Page 60 - JIP katalog ryby 2025
P. 60

MUŠLE NA ČESNEKU

                                                                                  2 kg jedlých slávek
                                                                                  10 stroužků česneku
                                                                                  1 šalotka
                                                                                  olivový olej
                                                                                  sůl, čerstvě mletý pepř
                                                                                  2 dl vína
                                                                                  1 dl vývaru
                                                                                  1 lžíce strouhánky
                                                                                  petrželka
                                                                                  pažitka
                                                                                  citrón

                                                                                  Na olivovém oleji nechte zesklovatět
                                                                                  šalotku a česnek, přidejte strouhanku
                                                                                  a  přidejte  mušle.  Vše  zalejte  vínem
                                                                                  a vývarem, opepřte, osolte a přikryj-
                                                                                  te pokličkou. Po 3 minutách vření vše
                                                                                  dobře zamíchejte. Vařte ještě tři minu-
                                                                                  ty a dvě nechte dojít. Na talíř přelijte
                                                                                  omáčkou,  posypte  a  zakapejte  cit-
                                                                                  ronem. K mušlím se hodí domácí ba-
                                                                                  getka. Před vařením je dobré mušle
                                                                                  na chvíli nechat v pokojové teplotě.





         ŠPAGETY SE SLÁVKAMI
         A ČERVENOU OMÁČKOU
         1 kg slávek
         400 g těstovin
         1 plechovka sekaných rajčat
         150 ml bílého vína
         1 cibule
         2 stroužky česneku
         1 hrst lístků bazalky
         2 lžíce olivového oleje
         sůl a pepř

         Mušle dáme do čistého dřezu a pořádně
         je propláchneme studenou vodou.
         Vyhodíme  všechny  prázdné,  nalomené
         a  otevřené  mušle,  které  se  po  zaklepání
         nezavírají.  Mušle  pořádně  vydrhneme
         kartáčkem a po stranách je zbavíme řas,
         které na nich bývají zachyceny.
         Cibuli  i  česnek  oloupeme  a  nasekáme
         nadrobno. V kastrolu rozehřejeme olivový
         olej,  přidáme  cibuli,  česnek  a  necháme
         zesklovatět.  Osolíme  a  zalijeme  rajčaty
         z plechovky.
         Těstoviny  dáme  vařit  do  osolené  vody
         podle  návodu  na  obalu  tak,  aby  byly
         uvařené na skus.
         Slávky vložíme do hrnce k cibuli a dusíme
         asi 5 minut, pak přilijeme víno a necháme
         povařit asi 4 minuty a pak přidáme rajča-
         ta  a  krátce  společně  povaříme.  Hotové
         mušle zkontrolujeme a ty, které se neote-
         vřely, vyřadíme.
         Přidáme i scezené těstoviny a promíchá-
         me, aby se s omáčkou pořádně propojily.
         Servírujeme a zdobíme čerstvou bazalkou.




       60          www.jip-potraviny.cz
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65