Page 58 - JIP katalog ryby 2025
P. 58

MOŘSKÝ VLK PEČENÝ
                                                                             S ČESNEKEM A BYLINKAMI

                                                                             2 mořské vlky
                                                                             3 stroužky česneku
                                                                             sůl
                                                                             cca 70 g másla
                                                                             podle chuti bylinky:
                                                                             plocholistou petržel
                                                                             rozmarýn
                                                                             oregano
                                                                             Troubu  zapněte  na  170  stupňů.  Očištěnou
                                                                             a  vykuchanou  rybu  osušte,  položte  si  ji  na
                                                                             suché prkénko a ostrým nožem ji z obou stran
                                                                             několikrát  nařízněte  příčnými,  lehce  zešik-
                                                                             menými řezy ve směru od hlavy k ocasu.
                                                                             Česnek  oloupejte,  prolisujte  a  smíchejte  se
                                                                             solí a trochou vody, aby vznikla kaše. Zvolené
                                                                             bylinky  nasekejte  najemno.  Osušenou  rybu
                                                                             ze  všech  stran  (i  zevnitř  z  břicha)  postupně
                                                                             potřete česnekovou pastou i bylinkami.
                                                                             Pekáček  vymažte  kouskem  másla  a  obě
                                                                             připravené  ryby  do  něj  urovnejte.  Zbytek
                                                                             másla nakrájejte na tenké plátky a položte
                                                                             je navrch na rybu. Pekáček vložte do trouby
                                                                             a  pečte  asi  30  minut  dozlatova.  Podávejte
                                                                             s vařenými nebo pečenými bramborami.











       GRILOVANÝ PSTRUH

       vykuchaný a očištěný pstruh
       mořská sůl
       1 plátek másla
       3 snítky rozmarýnu
       2 snítky tymiánu
       3 plátky citronu
       rostlinný olej na potírání

       Pstruha osolte z vnějšku i uvnitř. Dovnitř
       vložte plátek másla, 2 snítky rozmarýnu,
       všechen  tymián  a  nakonec  i  plátky
       citronu.  Pstruha  potřete  zvenku  lehce
       olejem  a  rozpalte  gril.  Rybu  vložte  na
       rozpálený  gril  a  opékejte  po  každé
       straně asi 8 minut – při otáčení buďte
       opatrní a rybu obracejte vždy „zády“
       dolů, aby nevyteklo máslo.
       Během grilování můžete pstruha lehce
       potírat  olejem  pomocí  poslední  snítky
       rozmarýnu – získá tak vypečenou kůžič-
       ku a jemnou bylinkovou chuť i zvnějšku.
       A můžete ogrilovat i další plátky citronu
       a pstruha jimi ozdobit na talíři.









       58          www.jip-potraviny.cz
   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63