Page 58 - JIP katalog ryby 2025
P. 58
MOŘSKÝ VLK PEČENÝ
S ČESNEKEM A BYLINKAMI
2 mořské vlky
3 stroužky česneku
sůl
cca 70 g másla
podle chuti bylinky:
plocholistou petržel
rozmarýn
oregano
Troubu zapněte na 170 stupňů. Očištěnou
a vykuchanou rybu osušte, položte si ji na
suché prkénko a ostrým nožem ji z obou stran
několikrát nařízněte příčnými, lehce zešik-
menými řezy ve směru od hlavy k ocasu.
Česnek oloupejte, prolisujte a smíchejte se
solí a trochou vody, aby vznikla kaše. Zvolené
bylinky nasekejte najemno. Osušenou rybu
ze všech stran (i zevnitř z břicha) postupně
potřete česnekovou pastou i bylinkami.
Pekáček vymažte kouskem másla a obě
připravené ryby do něj urovnejte. Zbytek
másla nakrájejte na tenké plátky a položte
je navrch na rybu. Pekáček vložte do trouby
a pečte asi 30 minut dozlatova. Podávejte
s vařenými nebo pečenými bramborami.
GRILOVANÝ PSTRUH
vykuchaný a očištěný pstruh
mořská sůl
1 plátek másla
3 snítky rozmarýnu
2 snítky tymiánu
3 plátky citronu
rostlinný olej na potírání
Pstruha osolte z vnějšku i uvnitř. Dovnitř
vložte plátek másla, 2 snítky rozmarýnu,
všechen tymián a nakonec i plátky
citronu. Pstruha potřete zvenku lehce
olejem a rozpalte gril. Rybu vložte na
rozpálený gril a opékejte po každé
straně asi 8 minut – při otáčení buďte
opatrní a rybu obracejte vždy „zády“
dolů, aby nevyteklo máslo.
Během grilování můžete pstruha lehce
potírat olejem pomocí poslední snítky
rozmarýnu – získá tak vypečenou kůžič-
ku a jemnou bylinkovou chuť i zvnějšku.
A můžete ogrilovat i další plátky citronu
a pstruha jimi ozdobit na talíři.
58 www.jip-potraviny.cz