Page 63 - JIP katalog ryby 2025
P. 63

ŠPAGETY S KREVETAMI
                                                                   A RAJČÁTKY


                                                                   300 g krevet (koktejlové předvařené)
                                                                   100-120 g špaget
                                                                   2 lžičky olivového oleje
                                                                   2 stroužky česneku (pomačkáme a nasekáme)
                                                                   2 chilli papričky (nakládané nebo čerstvé, zbavené
                                                                   semínek a posekané)
                                                                   2 soudková rajčata (nakrájená nadrobno)
                                                                   60 ml bílého vína
                                                                   hrst hladkolisté petržele
                                                                   sůl a pepř

                                                                   Uvaříme špagety v osolené vodě, měly by být al dente.
                                                                   Takže asi 7 až 9 minut, podle návodu na obalu. Mezitím
                                                                   na střední teplotě rozehřejeme olej, pak přidáme česnek
                                                                   a chilli. Vaříme za stálého míchání 30 sekund. Přidáme
                                                                   krevety a vaříme 3-4 minuty. Přihodíme nadrobno na-
                                                                   krájená rajčata, mícháme a vaříme 2 minuty, aby raj-
                                                                   čata změkla. Když přidáte ještě minutu, nic se neděje.
                                                                   Přilijeme víno, promícháme a přivedeme k varu. Vaříme
                                                                   5 minut, aby se omáčka trochu redukovala asi tak na
                                                                   půlku, občas zamícháme. Ke krevetám v omáčce při-
                                                                   dáme špagety a petrželku, jemně promícháme a de-
                                                                   centně osolíme a opepříme.




          HOVěZÍ BURGER
          S KREVETAMI


          600 g mletého hovězího masa
          sůl a čerstvě mletý pepř
          římský kmín
          bulky na hamburger
          oloupané krevety
          slunečnicový olej
          vejce
          lžička dijonské hořčice
          šťáva z půlky citronu
          mix salátů

          Nejprve si připravíme domácí majonézu,
          odměříme si do nádoby na ruční mixér
          190 ml oleje, do něj vyklepneme jedno
          vejce a přidáme lžičku dijonské hořčice
          a pár kapek citronové šťávy, tyčový mixér
          ponoříme až na dno nádoby, zapneme
          a  pomalu  vytahujeme  nahoru,  dokud
          nám  nevznikne  tuhá  směs.  Majonézu
          dáme odpočinout do lednice a připra-
          víme si mleté maso, které v míse rukama
          dobře  propracujeme,  vmícháme  sůl,
          pepř a lžičku římského kmínu. Maso pak
          rozdělíme  na  čtyři  stejně  velké  kuličky
          a  lehce  je  zploštíme  a  dáme  na  chví-
          li  odpočinout  do  lednice,  poté  maso
          vložíme  na  gril  a  opékáme  asi  čtyři
          minuty z každé strany. Krevety přidáme
          na  gril  a  necháme  pozvolna  grilovat,
          hotové krevety pokapeme šťávou z cit-
          ronu. Bulky podélně rozřízneme a jemně
          opečeme.  Na  spodní  bulku  navrst-
          víme lístky salátu, hotové hovězí maso,
          domácí  majonézu,  krevety  a  opět  pár
          lístků salátu.




                                                                                                RECEPTY           63
   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68