Page 59 - JIP katalog ryby 2025
P. 59

CHOBOTNICE NA GRILU

                                                                       1 celou chobotnici (2 kg)
                                                                       1 pomeranč
                                                                       1 citrón
                                                                       1 mrkev
                                                                       50 g kořenové petržele
                                                                       50 g celeru
                                                                       malý svazek tymiánu
                                                                       1 lžíce olivového oleje
                                                                       mořská sůl
                                                                       hrst lístků lichořeřišnice k podávání přílohy
                                                                       Do  hrnce  dejte  vařit  vodu.  Přidejte  pomeranče
                                                                       a citrony nakrájené na plátky, očištěnou a nahru-
                                                                       bo  překrájenou  zeleninu  (mrkev,  celer a petržel)
                                                                       a tymián a osolte. Chobotnici nechte zvolna rozm-
                                                                       razit, nejlépe přes noc v chladné místnosti či lednici,
                                                                       a pak ji opláchněte studenou vodou. Položte ji na
                                                                       pracovní plochu tak, aby spodní část hlavy s očkem
                                                                       směřovala vzhůru, a ostrým nožem vyřízněte očko
                                                                       s ‚inkoustem‘. Jakmile začne připravená voda vřít,
                                                                       vložte celou chobotnici do hrnce. Přiveďte k varu,
                                                                       pak stáhněte plamen na minimum a vařte 3–4 ho-
                                                                       diny  doměkka.  Uvařenou  chobotnici  vyjměte  po-
                                                                       mocí kuchařských kleští a nechte ji trochu zchlad-
                                                                       nout.  Chobotnici  obraťte  jako  klobouk  naruby
                                                                       a položte na pracovní plochu hlavou vzhůru. Hlavu
                                                                       odřízněte. Chapadla nožem oddělte tak, aby vždy
                                                                       dvě zůstala spojená, celkem na čtyři části. Rozpalte
                                                                       gril.  Porce  chobotnice  potřete  olejem  a  rozložte
                                                                       na mřížku. Grilujte ze všech stran do křupava a zla-
                                                                       tohněda.



       RIZOTO S MOŘSKÝMI PLODY


       1 ks malé cibule
       50 ml olivového oleje
       240 g rýže
       200 ml bílého vína
       350 ml silného kuřecího vývaru
       1 snítka tymiánu
       50 g másla na zjemnění
       sůl a bílý pepř
       40 g hoblin parmezánu
       10 stroužků česneku
       40 ml olivového oleje
       200 g mušlí
       100 ml bílého vína
       100 g sépií
       100 g vyloupaných krevet
       400 g drcených loupaných rajčat

       Jemně  nakrájenou  cibuli  orestujte  na  oleji,
       přidejte rýži, opražte, zastříkněte vínem, přiveďte
       k  varu  a  pak  postupně,  po  malých  dávkách,
       přidávejte víno (200 ml) a kuřecí vývar. Rýži za
       průběžného  promíchávání  vařte  na  mírném
       ohni, dokud není na skus, asi 15 minut. Jakmile
       je rizoto hotové, ochuťte jej solí, pepřem a ty-
       miánem, zjemněte máslem. Česnek nakrájený
       na plátky orestujte na olivovém oleji dozlatova,
       přidejte mušle, promíchejte a zalijte vínem. Jak-
       mile se mušle otevřou, přidejte sépie a krevety.
       Promíchejte a přidejte drcená rajčata, sůl, pepř
       a můžete podávat.




                                                                                                RECEPTY           59
   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64