Page 65 - JIP katalog ryby 2025
P. 65
SLÁVKY NA VÍNě
1 kg slávek
2 lžíce másla
5 stroužků česneku
1 cibule
400 ml bílého vína
2 citrony
nasekaná hladkolistá petržel
bagetka jako příloha
Slávky důkladně omyjte a proplách-
něte. Cibuli a česnek nakrájejte najem-
no, na másle nechte cibuli zesklovatět,
poté přidejte česnek. Omyté slávky při-
sypte do hrnce, zalijte je bílým vínem
a přiklopte. Slávky nechte zprudka
dusit 3–5 minut, dokud se neotevřou.
Přidejte nasekanou petržel, jen krátce
ještě prohřejte a mušle vyjměte. Slávky
podávejte například s opečenou ba-
getkou a citronem.
PEČENÁ PRAŽMA
2 pražmy
2 lžíce másla
svazek jarní cibulky
2 stroužky česneku
tymián
čerstvě mletý pepř
sůl
500 g brambor
Pražmy na obou stranách několikrát nařízněte.
Do řezů prsty vmasírujte prolisovaný česnek, sůl,
pepř a tymián, koření dejte také dovnitř ryby.
Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky, jarní
cibulku nasekejte a promíchejte s bramborami.
Ty pak rozložte do pekáče vyloženého pečicím
papírem a na ně položte pražmy.
Vše pak vložte do předem vyhřáté trouby na
190 °C. Pečte nejprve asi půl hodiny zakryté,
krátce před dopečením pak pekáč odkryjte.
STEAK Z TUňÁKA
4 tuňákové steaky
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
olivový olej
sušený rozmarýn
500 g brambor
Brambory dobře očistěte a nakrájejte na měsíčky.
Ty rozložte na plech vyložený pečicím papírem, po-
kapejte je olejem, osolte a okořeňte rozmarýnem.
Brambory promíchejte a vložte do trouby přede-
hřáté na 180 °C. Pečte dozlatova, asi třičtvrtě ho-
diny. Steaky z tuňáka osolte, opepřete a pokapej-
te olivovým olejem. Poté je dejte na rozpálenou
(grilovací) pánev a opékejte, zhruba 2 minuty na
každé straně. Vnitřek masa by měl zůstat růžový.
Podávejte s opečenými bramborami.
RECEPTY 65