Page 65 - JIP katalog ryby 2025
P. 65

SLÁVKY NA VÍNě

                                                                                  1 kg slávek
                                                                                  2 lžíce másla
                                                                                  5 stroužků česneku
                                                                                  1 cibule
                                                                                  400 ml bílého vína
                                                                                  2 citrony
                                                                                  nasekaná hladkolistá petržel
                                                                                  bagetka jako příloha

                                                                                  Slávky  důkladně  omyjte  a  proplách-
                                                                                  něte. Cibuli a česnek nakrájejte najem-
                                                                                  no, na másle nechte cibuli zesklovatět,
                                                                                  poté přidejte česnek. Omyté slávky při-
                                                                                  sypte  do  hrnce,  zalijte  je  bílým  vínem
                                                                                  a  přiklopte.  Slávky  nechte  zprudka
                                                                                  dusit  3–5  minut,  dokud  se  neotevřou.
                                                                                  Přidejte nasekanou petržel, jen krátce
                                                                                  ještě prohřejte a mušle vyjměte. Slávky
                                                                                  podávejte  například  s  opečenou  ba-
                                                                                  getkou a citronem.


       PEČENÁ PRAŽMA


       2 pražmy
       2 lžíce másla
       svazek jarní cibulky
       2 stroužky česneku
       tymián
       čerstvě mletý pepř
       sůl
       500 g brambor

       Pražmy  na  obou  stranách  několikrát  nařízněte.
       Do řezů prsty vmasírujte prolisovaný česnek, sůl,
       pepř  a  tymián,  koření  dejte  také  dovnitř  ryby.
       Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky, jarní
       cibulku nasekejte a promíchejte s bramborami.
       Ty pak rozložte do pekáče vyloženého pečicím
       papírem a na ně položte pražmy.
       Vše  pak  vložte  do  předem  vyhřáté  trouby  na
       190  °C.  Pečte  nejprve  asi  půl  hodiny  zakryté,
       krátce před dopečením pak pekáč odkryjte.




                                                                        STEAK Z TUňÁKA

                                                                        4 tuňákové steaky
                                                                        mořská sůl
                                                                        čerstvě mletý pepř
                                                                        olivový olej
                                                                        sušený rozmarýn
                                                                        500 g brambor

                                                                        Brambory dobře očistěte a nakrájejte na měsíčky.
                                                                        Ty rozložte na plech vyložený pečicím papírem, po-
                                                                        kapejte je olejem, osolte a okořeňte rozmarýnem.
                                                                        Brambory promíchejte a vložte do trouby přede-
                                                                        hřáté na 180 °C. Pečte dozlatova, asi třičtvrtě ho-
                                                                        diny. Steaky z tuňáka osolte, opepřete a pokapej-
                                                                        te  olivovým  olejem.  Poté  je  dejte  na  rozpálenou
                                                                        (grilovací) pánev a opékejte, zhruba 2 minuty na
                                                                        každé straně. Vnitřek masa by měl zůstat růžový.
                                                                        Podávejte s opečenými bramborami.




                                                                                                RECEPTY           65
   60   61   62   63   64   65   66   67   68