Page 20 - Magazín JIP Potraviny
P. 20

Mák















       Při slově mák se asi každému vybaví modrá semínka, makovice
       nebo makové buchty. Přestože se o něm traduje, že by jej měl
       člověk konzumovat s rozvahou, patří mezi potraviny s nejvy-
       váženějším obsahem nutričně významných látek, které navíc
       mají vysokou stravitelnost.

       Historie
       Sahá až do dob neolitu. Svůj význam měl mák například i v antickém
       Řecku. Záznamy o nejstarším nálezu máku na území České republiky je
       z pozdní doby bronzové (Ostrov u Stříbra, asi 800 let př. n. l.).
       V Evropě se mák jako zahradní a okrasná plodina pěstuje od středově-
       ku. Vždy s oceněním jeho kulinářských vlastností, ale i s povědomím
       o narkotických účincích bílé latexové šťávy, která vytéká z makovic. Mák
       v minulosti sloužil i k ozdobě, jako platidlo či lék. Byl tak žádaný, že se
       kvůli němu vedly i války, respektive kvůli opiu.
       Potravina i droga
       Pro potravinářské účely se používají odrůdy, které obsahují nízké hlad-
       iny morfinových alkaloidů. Jde o mák semenného typu, tzv. mák setý.
       V České republice se na 97 % ploch pěstují modrosemenné odrůdy,
       např. Major, Aplaus, Onyx. Bělosemenné odrůdy se pěstují zejména
       na vývoz. Téměř všechna produkce v ČR je určena pro potravinářst-
       ví. Hlavním produktem je pouze semeno máku. U odrůd technických   Superpotravina
       máků, pěstovaných pro farmaceutický průmysl zejména v západní   Malá semena s velkými benefity můžeme nazývat po právu superpo-
       Evropě, je hlavním produktem makovina, což je drť makovice s částí   travinou. Mezi lidmi je tato plodina velmi oblíbená. Málokdo ale ví, že
       stonku, kde je obsaženo nejvíce morfinových alkaloidů. Semeno tech-  nejvíce vápníku není v mléčných výrobcích, ale v máku. Obsahuje až
       nického máku je odpadem, který se zpeněží za hranicemi, zejména ve   12x více vápníku než kravské mléko. Je tedy ideální k prevenci zdravých
       slovanských zemích. V západních zemích jsou makové produkty často   kostí a zubů. Díky vysokému množství dietní vlákniny (23 g na 100 g
       pokládány za nevhodné, protože je mylně předpokládáno, že obsahu-  máku) zlepšíte konzumací modrých semen zažívání a snáze si navodíte
       jí návykové látky. V potravinářském máku, který je pěstován v České   pocit sytosti. Semena jsou obzvlášť bohatá na olejové a linolové kyseliny.
       republice, je morfinu a dalších morfinových alkaloidů zanedbatelné   Kyselina olejová a mononenasycené mastné kyseliny pomáhají snižovat
       množství. Kromě výše zmíněných látek obsahuje mák velké množst-  hladinu „špatného“ cholesterolu a zvyšovat hladinu „dobrého“ choles-
       ví zdraví prospěšných látek. Například vápníku obsahuje 12x více než   terolu v krvi. Mák je dále zdrojem proteinu, omega-3 a omega-6 mas-
       kravské mléko.                                        tných kyselin a podporuje využitelnost vitaminů rozpustných v tucích.
                                                             Každá porce máku obsahuje významné množství vitamínu E a řadu
       Využití                                               minerálních látek (měď, zinek, hořčík, železo a vápník).
       Používá se jako náplň do buchet, koláčů nebo jako posyp pečiva. Re-
       ceptů s ním je nepočítaně. Jeho chuť má charakteristické ořechové   Druhy
       aroma, které můžete ještě zvýraznit tím, že jej opražíte na pánvi. Díky   Na světě existuje okolo 120 druhů máku. V České republice se ale vět-
       tomu se totiž z máku uvolní aromatické oleje a zvýší se i jeho křupavost.   šinou pěstují modrosemenné odrůdy máku setého. Existují však i bílé,
       Mák můžete konzumovat jak v syrovém, tak i tepelně upraveném stavu.   šedé nebo okrové odrůdy. Mezi nejrozšířenější modrosemenné odrůdy
       Z umletého máku se do těla lépe vstřebají potřebné vitamíny a živiny, ale   pěstované v Česku patří Major, Opál, Aplaus, Opex nebo Onyx. Každá
       řádným rozkousáním máku celého tohoto efektu docílíte také. Věděli   z odrůd má své specifické nároky. Některé druhy, které se úspěšně
       jste, že maková semena se využívají nejen k jídlu, ale také do olejových   pěstují na Vysočině, by v sušší oblasti Středočeského kraje hůře vzcháze-
       barev pro výtvarníky? Respektive se pro jejich výrobu používá lisovaný   ly a opačně. Pěstování máku na plochách větších jak 100 m  musí být
                                                                                                         2
       olej z máku.                                          schváleno celními úřady.
       20
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25