Page 37 - Magazín JIP Potraviny
P. 37
Čokoládový dort
210 g hladké mouky, 270 g třtinového cukru, 120 g kakaa, 2 vejce, 120 ml oleje, ½ lžíce jedlé sody,
½ lžíce prášku do pečiva, 120 ml mléka, 120 ml zakysané smetany, 2 lžíce vanilkového extraktu, špetka soli
Krém: 480 ml smetany ke šlehání, 60 g moučkového cukru, 30 ml vody, 2 lžíce práškové želatiny, čokoládová poleva
Dále: čerstvé maliny
V mí�se smí�chejte mouku, kakao, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. V jiné mí�se smí�chejte vejce, olej, mléko, zakysa-
nou smetanu a vanilkový extrakt. Mokré ingredience postupně zašlehávejte do mouky, dokud nevznikne vláčné těsto. Těsto
rozdělte rovnoměrně do dvou menší�ch, vymazaných a vysypaných dortových forem. Dejte péct do trouby předehřáté na
�
160 °C na půl hodiny. Zda je těsto upečené, vyzkoušejte špejlí�. Po dopečení� nechte korpus zcela vychladnout. Zelatinu nechte
�
nabobtnat ve studené vodě. Smetanu vyšlehejte s cukrem do krému. Zelatinu rozpusťte a nechte vychladnout. Poté ji pomalu
vmí�chejte do smetany s cukrem. Korpusy rozří�zněte a krémem promažte jednotlivé pláty. Cokoládovou polevu rozpusťte ve
�
vodní� lázni, přelijte jí� vršek dortu a nechte ztuhnout. Na závěr dort ozdobte malinami.
čokoládový
dort
37