Page 16 - Magazín JIP Potraviny
P. 16

Těstoviny
           s pravou boloňskou

           500 g špaget nebo tagliatelle
           400 g mletého hovězího
           1 cibule
           1/3 celeru
           1 větší mrkev
           1 a ½ plechovky loupaných rajčat
           200 ml plnotučného mléka
           200 ml bílého vína
           muškátový oříšek
           1 lžíce oleje
           3 lžíce másla
           sůl a pepř
           strouhaný parmezán

           Cibuli, celer a mrkev nakrájejte najemno. Olej a máslo
           rozehřejte, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Pak                          těstoviny
           přisypte zbytek zeleniny a lehce orestujte. Do hrnce
           vložte mleté maso, osolte, opepřete a mí�chejte, dokud                            s boloňskou
           se nezatáhne. Do masové směsi vmí�chejte muškátový
           oří�šek  a  zalijte  ji  mlékem,  které  nechte  vyvařit.  Po
           vyvaření� přilijte ví�no, které také nechte zredukovat.
           Po  zredukování�  přidejte  rajčata,  vše  promí�chejte
           a nechte alespoň dvě hodiny pomalu vařit. Dle potře-
           by v průběhu dolijte trochou vody, osolte a opepřete.
           Těstoviny uvařte dle návodu, sceďte a serví�rujte s bo-
           loňskou omáčkou a strouhaným parmezánem.





                                                                          Špagety se srdcovkami

                                                                          balíček špaget
                                                                          800 g srdcovek
                                                                          400 g cherry rajčat
                                                                          1 cibule
                                                                          5 stroužků česneku
                                                                          2 dcl bílého vína
                                                                          čerstvá hladkolistá petržel
                                                                          1 chilli paprička
                                                                          olivový olej
                                                                          sůl

                                                                          Cibuli, česnek, chilli papričku a petrželku nakrájej-
                                                                          te najemno. Cherry rajčata překrojte na půlky. Na
                                                                          pánvi rozehřejte olej a cibuli na něm lehce orestuj-
                                                                          te, poté přidejte půlku nakrájeného česneku a chilli
                                                                          papričku, které nechte jen rozvonět. Pak přisypte
                                                                          cherry rajčata a polovinu nasekané petrželky. Vše
                                                                          nechte podusit do změknutí� rajčátek. Těstoviny dej-
                                                                          te vařit do osolené vroucí� vody.
                                                                          Mezití�m si připravte mušle. Omyjte je ve studené
                                                                          vodě  a  zkontrolujte,  zda  jsou  všechny  zavřené,
                                              špagety                     otevřené  mušle  vyhoďte.  V  hrnci  rozehřejte  olej,
                                              se srdcovkami               přidejte zbytek česneku, omyté mušle, které zalij-
                                                                          te ví�nem, přisypte petrželku a vše nechte asi pět
                                                                          minut dusit, dokud se mušle neotevřou. Pak mušle
                                                                          vyndejte  z  hrnce  a  většinu  z  nich  vyloupejte.  Ty
                                                                          pak přidejte do rajčatové směsi a chví�li prohřejte.
                                                                          Těstoviny slijte a  přidejte k  omáčce, promí�chejte.
                                                                           �
                                                                          Spagety naserví�rujte na talí�ře a ozdobte několika
                                                                          nevyloupanými mušlemi.

       16
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21