Page 19 - Magazín JIP Potraviny
P. 19

lasagne











                                                                                tradiční
                                                                                lasagne
















        Tradiční lasagne

        500 g mletého masa, 500 g těstovin lasagne, 500 g rajčatového pyré, 1 mrkev, 2 cibule, 100 g másla + na vymazání formy, 200 ml čer-
        veného vína, ½ lžičky bílého pepře, hrst oregana, 2 bobkové listy, 1 lžička olivového oleje, 100 g strouhaného parmezánu, sůl
        Bešamelová omáčka: 100 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 400 ml mléka, muškátový oříšek, sůl

        Mrkev a cibuli nakrájejte najemno a osmahněte na másle, až se plně rozvoní�. Přidejte mleté hovězí� maso a restujte, dokud se maso nezatáhne
        a nezačne se drobit. Následně přidejte třetinu rajčatového pyré, podlijte červeným ví�nem, osolte, opepřete, okořeňte oreganem a bobkovým
        listem, zaklopte pokličkou a nechte na mí�rném ohni zvolna dusit asi tři čtvrtě hodiny. Směs občas promí�chejte a podle potřeby trochu pod-
        lijte vodou nebo ví�nem. Z hotové směsi vyndejte bobkové listy a podle chuti dosolte. Připravte si bešamelovou omáčku. V hrnci rozehřejte
        máslo a přisypte dvě lží�ce mouky. Vytvořte jí�šku, do které postupně přilévejte mléko a za stálého mí�chaní� pomalu přiveďte k varu. Teplotu
        snižte na minimum a nechte asi 20 minut povařit do zhoustnutí�. Poté ji osolte a ochuťte špetkou strouhaného muškátového oří�šku. Lasag-
        ne spařte ve vaří�cí� vodě a ihned je přendejte do studené vody s kostkami ledu, aby zůstaly „al dente“. Připravte si zbytek rajčatového pyré
        a parmezán (pří�padně jiný nastrouhaný sýr) a začněte skládat jednotlivé vrstvy do máslem vymazaného pekáče nebo zapékací� misky. Jako
        první� dejte vrstvu lasagní�, pak rajčatové pyré, na další� vrstvu těsta dejte masovou směs a bešamelovou omáčku. Toto pořadí� ještě minimálně
        jednou zopakujte a zakončete rajčatovým pyré s bešamelovou omáčkou. Vše bohatě zasypte parmezánem. Lasagne pečte v troubě přede-
        hřáté na 180 °C asi 45 minut.






        Pinsa s mozzarellou

        Na těsto: 400 g hladké mouky, 100 g rýžové mouky, 375 ml vody, 3 g sušeného droždí, 15 ml olivového oleje, sůl
        Na obložení: 300 g mozzarelly, 300 g rajčatového suga, plátky šunky nebo salámu, bazalka

        Těsto připravte podle receptu na str. 8. Troubu rozehřejte na 200 °C. Z těsta vypracujte ovál a pomažte ho trochou olivového oleje. Poté
        pinsu vložte do trouby zhruba na 15 minut, dokud nebude zlatavá. Po vyndání� potřete pinsu sugem a rozložte plátky mozzarelly. Opět
        vložte do trouby, dokud se sýr nerozteče. Po vyndání� ozdobte plátky šunky nebo salámu a lí�stky bazalky.





                                                                                                                19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24