Page 21 - Magazín JIP Potraviny
P. 21

Italské sfogliatine

                                                                       balení listového těsta
                                         italské                       150 g moučkového cukru
                                         sfogliatine                   1 bílek
                                                                       1 lžička hladké mouky
                                                                       meruňkový džem

                                                                       Listové těsto rozválejte do tenkého obdélní�ku. Moučkový
                                                                       cukr prosejte a společně s bí�lkem vyšlehejte dohladka.
                                                                       Bí�lkovou polevu pak rozetřete rovnoměrně po listovém
                                                                       těstu. Cukrářský nebo igelitový sáček naplňte džemem
                                                                       a na polevu džem naneste do pravidelných linek.
                                                                       V opačném směru pak tyto džemové linky přejeďte špej-
                                                                       lí�, aby vznikl vzor čtverečků. Těsto pak nakrájejte na ob-
                                                                       délní�ky o velikosti zhruba 10x2 cm a přeneste je na plech
                                                                       vyložený pečicí�m papí�rem. Pečte v předehřáté troubě na
                                                                       180 °C zhruba 10 minut.



        Tiramisu

        500 g mascarpone
        6 vajec
        400 g cukrářských piškotů
        120 g cukru
        3 lžíce kakaa
        hrnek espressa

                             �
         �
        Zloutky oddělte od bí�lků. Zloutky rozmí�chejte v mí�se s 60 g   tiramisu
        cukru a poté postupným promí�chávání�m přidávejte mascar-
        pone. Bí�lky šlehejte elektrickým šlehačem a v polovině pro-
        cesu přidejte zbylých 60 g cukru. Sní�h pak opatrně smí�chejte
        se  žloutky.  Důležité  je  promí�chávat  velmi  pomalu,  jinak  se
        sní�h srazí� a v tiramisu se bude objevovat tekutina. Cukrářské
        piškoty přelomte napůl a namáčejte do kávy. Pak je skládej-
        te  do  skleniček,  poté  vlijte  asi  půl  centimetru  silnou  vrst-
        vu  vaječné  směsi,  posypte  trochou  kakaa  a  opět  skládejte
        namočené piškoty, vaječnou směs a kakao. Tiramisu nechte
        přes noc v lednici a druhý den podávejte.



                                                                           Sicilské cannoli

                                                                           500 g hladké mouky
                                                                           30 g krupicového cukru
                                                                           50 g vepřového sádla
                                                                           150 ml červeného vína
                                                                           olej
                                                                           Náplň:
                                                                           500 g ricotty
                                                                           150 g moučkového cukru
                                                                           70 g nasekaných nesolených pistácií
                                                                           50 g nasekané tmavé kvalitní čokolády
                                                      sicilské             Mouku prosejte a smí�chejte s rozpuštěným sádlem,
                                                      cannoli              ví�nem a cukrem. Vypracujte hladké těsto, ze kterého
                                                                           vyválejte placku. Z ní� vykrojte kolečka s průměrem
                                                                           asi  10  cm.  Kolečka  pak  natočte  na  cukrářské  tru-
                                                                           bičky a smažte je v rozpáleném oleji dokřupava. Poté
                                                                           je nechte vychladnout. Ricottu vyšlehejte s cukrem
                                                                           do krému, přidejte nasekanou čokoládu a polovinu
                                                                           pistácií�. Každou trubičku pak naplňte krémem a kon-
                                                                           ce cannoli namočte do pistácií�.

                                                                                                                21
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26