Page 6 - JIP katalog víno 2023
P. 6
VÍNO 2020/2021 z Moravy a Čech
CHRÁNĚNÉ OZNAČENÍ PŮVODU (CHOP) VÍNO ORIGINÁLNÍ CERTIFIKACE (VOC ) VINAŘSKÁ OBLAST ČECHY
Je označení výjimečného vína z daného regionu či místa, jehož jakost
nebo vlastnosti jsou dány zvláštním zeměpisným prostředím. CHOP mo- Vína originální certifikace představují specifickou kategorii vín. O prá- Vinařská oblast Čechy se svými dvěma podoblastmi patří k nejsevernějším výspám evropského vinohradnictví. Zahrnuje 637 hektarů vinohradů, což
hou nést jen vína pocházející z určitého území (regionu, určitého místa), vu použít označení VOC pro konkrétní šarži vína rozhodují sami vinaři představuje 4 % ploch registrovaných vinic v rámci celé České republiky. Svůj zlatý věk prožívalo vinařství v Čechách před třicetiletou válkou, kdy
u nichž je kvalita dána zvláštním zeměpisným prostředím s jeho charak- v rámci sdružení VOC pro danou lokalitu. Systému VOC s důrazem na vinice dosahovaly rozlohy asi 15 000 hektarů. Současná vinařská oblast Čechy zahrnuje 75 vinařských obcí a 168 viničních tratí. Vinařská oblast Čechy
teristickými přírodními a lidskými faktory. Výroba, zpracování a příprava originalitu, autentičnost a kvalitu vína odpovídá například francouzské je rozdělena do dvou podoblastí: Mělnické a Litoměřické.
takového vína probíhá ve vymezeném území. AOC, italské DOC či rakouské DAC. Vinaři sami určují, jaká vína jsou
pro daný terroir typická, vybírají i vinařské trati a nejvhodnější polohy.
TATO VÍNA S CHOP MOHOU BÝT: Tento systém představuje alternativu k v ČR převažujícímu systému hod-
nocení a zatřiďování vín, které zajišťuje Komise Státní zemědělské a po-
Jakostní víno: travinářské inspekce v souladu s požadavky vinařského zákona.
Na výrobu mohou být použity pouze tuzemské hrozny odrůd zapsaných
ve státní odrůdové knize nebo odrůd povolených v některém ze členských Rozdělení tichých vín podle obsahu zbytkového cukru
států EU pocházející z vinic vhodných pro jakostní víno z jedné vinařské
oblasti. Výroba vína musí proběhnout ve vinařské oblasti, v níž byly hroz- Suchá - víno, které prokvasilo na nízký obsah zbytkového cukru, který
ny sklizeny. Výnos nesmí překročit nejvyšší povolenou hodnotu – 14 tun/ smí obsahovat: a) max. 4 g zbytkového cukru na litr nebo b) max. 9 g
hektar. Cukernatost hroznů musí dosáhnout min. 15 °NM. cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin
Lze jej opatřit dovětkem: přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně.
Odrůdové – vyrobené z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového
moštu nejvýše 3 odrůd. Polosuchá - Vína se zbytkovým cukrem, který je větší než nejvyšší hod-
Známkové – vyrobené ze směsi vinných hroznů, rmutu, hroznového nota stanovená pro vína suchá, ale nepřesahuje 12 g v litru vína
moštu nebo smísením jakostních vín.
Jakostní víno s přívlastkem Polosladká - Obsah zbytkového cukru ve víně je větší než nejvyšší hod-
Hrozny na výrobu musí splňovat požadavky na výrobu vína jakostního. nota stanovená pro vína polosuchá, ale obsahuje nejvýše 45 g na 1 litr.
Navíc musí pocházet z jedné vinařské podoblasti a původ hroznů, jejich
cukernatost, hmotnost, popř. odrůda nebo směs odrůd musí být ověřena Sladká - Vína s vyšším obsahem zbytkového neprokvašeného cukru a to
SZPI. U vín s přívlastkem se nesmí zvyšovat cukernatost moštu.
jak senzoricky tak analyticky. Jedná o víno se zbytkovým cukrem ve výši
Etikety přívlastkových vín obsahují název vinařské oblasti a podoblasti, nejméně 45 g na litr.
mohou obsahovat název odrůdy nebo odrůd, ročník sklizně a název vinař-
ské obce a viniční tratě. Povinné je taktéž číslo příslušné šarže a evidenční Teplota vína při degustaci Vinařská podoblast Mělnická Vinařská podoblast Litoměřická
číslo jakosti, které přidělí SZPI. 6-8°C Šumivá a perlivá vína Plocha osázených vinic: 322 ha Vinařské obce: 40 Viniční tratě: 89 Plocha osázených vinic: 317 ha Vinařské obce: 35 Viniční tratě: 82
Jakostní víno s přívlastkem se dále dělí na podkategorie: 8-10°C Mladá lehká bílá vína, růžová vína, přírodně sladká a dezertní Tato oblast nezahrnuje jen Mělník a okolí, ale také vinice v Praze, Kutné Oblast zasahuje do okolí Litoměřic, Mostu, Roudnice nad Labem, Kada-
vína
Kabinetní víno Hoře, Benátkách nad Jizerou, Kralupech nad Vltavou, Čáslavi, Berouně ně, Ústí nad Labem a Loun. Významným centrem vinařství jsou Litomě-
Kategorie vín vyrobených z moštů, které dosáhly nejméně 19 °NM. Bý- 10-12°C Vyzrálá a plná bílá vína, aromatické odrůdy a Slaném. Ve středověku se zdejší vinaři soustředili především na pěsto- řice, ve středověku po Praze druhé největší vinařské město v Čechách.
vají to lehčí, suchá, příjemně pitelná vína. 14-16°C Lehčí červená vína vání odrůdy Rulandské modré (Pinot Noir), jejíž sazenice údajně nechal Většina vinic v této podoblasti leží na jižních svazích Českého středohoří.
Nejrozšířenější odrůdy zastupuje Müller Thurgau, Svatovavřinecké, Ryz-
dovézt Karel IV. z burgundské obce Chambertin. Největší plochy jsou
Pozdní sběr 16-18°C Vyzrálá, plná a starší červená vína případně vína školená v su- dnes osázeny odrůdami Ryzlink rýnský, Müller Thurgau a již zmíněným link rýnský, Rulandské modré a Rulandské šedé.
Vína, u nichž byla sklizeň hroznů při cukernatosti nejméně 21 °NM. Bý- dech barrique Rulandským modrým, pětici nejpěstovanějších odrůd uzavírá Modrý Por-
vají to plná, extraktivní suchá či polosuchá vína. tugal a Svatovavřinecké.
Výběr z hroznů
Vína vyrobená z hroznů, které vyzrály nejméně na 24 °NM. Bývají to vína
plná, extraktivní, s vyšším obsahem alkoholu, někdy s vyšším obsahem
zbytkového cukru.
Výběr z bobulí
Vína vyrobená z hroznů, které zrály velmi dlouho na vinici a získaný mošt
dosáhl alespoň 27 °NM. Bývají to velmi plná, extraktivní, polosladká či
sladká vína.
Ledové víno
Vyrábí se lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě nejvýše –7
°C. Získaný mošt musí vykazovat cukernatost alespoň 27 °NM. Hroz-
ny při lisování nesmí rozmrznout, proto zůstává část vody nevylisována
v hroznech ve formě ledových krystalů a při lisování se získá koncentro-
vaný mošt. Ledová vína bývají velmi extraktivní a sladká. Dají se vyrobit
jen v některých ročnících, a proto jsou vzácná a poměrně drahá.
Slámové víno
Vína, která vznikla z hroznů dosoušených po dobu nejméně tří měsíců na slá-
mě či rákosu nebo zavěšených v dobře větraném prostoru. Tím se odpaří část
vody a koncentruje se obsah extraktivních látek. Získaný mošt musí vykazo-
vat nejméně 27 °NM. Lisovat se může i již po 2 měsících, pokud cukernatost
moštu dosáhne min. 32 °NM. Slámová vína bývají velmi extraktivní a sladká.
Jejich výroba je náročná, proto se plní do malých lahví a jsou drahá.
Výběr z cibéb
Vína vyrobená z vybraných bobulí napadených ušlechtilou plísní nebo
z přezrálých bobulí, které dosáhly cukernatosti min. 32 °NM. Takto vy-
zrálé bobule se díky extrémně dlouhé době zrání většinou mění na hrozin-
ky – cibéby. Vína jsou velmi extraktivní a sladká.
4 4 www.jip-potraviny.cz www.jip-potraviny.cz 5
WWW.JIP-POTRAVINY.CZ