Page 6 - JIP katalog víno 2023
P. 6

VÍNO 2020/2021                                                                                                                                                                                                       z Moravy a Čech

      CHRÁNĚNÉ OZNAČENÍ PŮVODU (CHOP)                         VÍNO ORIGINÁLNÍ CERTIFIKACE (VOC )                              VINAŘSKÁ OBLAST ČECHY
      Je označení výjimečného vína z daného regionu či místa, jehož jakost


      nebo vlastnosti jsou dány zvláštním zeměpisným prostředím. CHOP mo-  Vína originální certifikace představují specifickou kategorii vín. O prá-  Vinařská oblast Čechy se svými dvěma podoblastmi patří k nejsevernějším výspám evropského vinohradnictví. Zahrnuje 637 hektarů vinohradů, což
      hou nést jen vína pocházející z určitého území (regionu, určitého místa),   vu použít označení VOC pro konkrétní šarži vína rozhodují sami vinaři   představuje 4 % ploch registrovaných vinic v rámci celé České republiky. Svůj zlatý věk prožívalo vinařství v Čechách před třicetiletou válkou, kdy
      u nichž je kvalita dána zvláštním zeměpisným prostředím s jeho charak-  v rámci sdružení VOC pro danou lokalitu. Systému VOC s důrazem na   vinice dosahovaly rozlohy asi 15 000 hektarů. Současná vinařská oblast Čechy zahrnuje 75 vinařských obcí a 168 viničních tratí. Vinařská oblast Čechy
      teristickými přírodními a lidskými faktory. Výroba, zpracování a příprava   originalitu, autentičnost a kvalitu vína odpovídá například francouzské   je rozdělena do dvou podoblastí: Mělnické a Litoměřické.
      takového vína probíhá ve vymezeném území.               AOC, italské DOC či rakouské DAC. Vinaři sami určují, jaká vína jsou
                                                              pro daný terroir typická, vybírají i vinařské trati a nejvhodnější polohy.
      TATO VÍNA S CHOP MOHOU BÝT:                             Tento systém představuje alternativu k v ČR převažujícímu systému hod-
                                                              nocení a zatřiďování vín, které zajišťuje Komise Státní zemědělské a po-
      Jakostní víno:                                          travinářské inspekce v souladu s požadavky vinařského zákona.
      Na výrobu mohou být použity pouze tuzemské hrozny odrůd zapsaných
      ve státní odrůdové knize nebo odrůd povolených v některém ze členských   Rozdělení tichých vín podle obsahu zbytkového cukru
      států EU pocházející z vinic vhodných pro jakostní víno z jedné vinařské
      oblasti. Výroba vína musí proběhnout ve vinařské oblasti, v níž byly hroz-  Suchá - víno, které prokvasilo na nízký obsah zbytkového cukru, který
      ny sklizeny. Výnos nesmí překročit nejvyšší povolenou hodnotu – 14 tun/  smí obsahovat: a) max. 4 g zbytkového cukru na litr nebo b) max. 9 g
      hektar. Cukernatost hroznů musí dosáhnout min. 15 °NM.  cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin
      Lze jej opatřit dovětkem:                               přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně.
         Odrůdové  –  vyrobené  z  vinných  hroznů,  rmutu  nebo  z  hroznového
        moštu nejvýše 3 odrůd.                                Polosuchá - Vína se zbytkovým cukrem, který je větší než nejvyšší hod-
         Známkové – vyrobené ze směsi vinných hroznů, rmutu, hroznového   nota stanovená pro vína suchá, ale nepřesahuje 12 g v litru vína
        moštu nebo smísením jakostních vín.
      Jakostní víno s přívlastkem                             Polosladká - Obsah zbytkového cukru ve víně je větší než nejvyšší hod-
      Hrozny na výrobu musí splňovat požadavky na výrobu vína jakostního.   nota stanovená pro vína polosuchá, ale obsahuje nejvýše 45 g na 1 litr.
      Navíc musí pocházet z jedné vinařské podoblasti a původ hroznů, jejich
      cukernatost, hmotnost, popř. odrůda nebo směs odrůd musí být ověřena   Sladká - Vína s vyšším obsahem zbytkového neprokvašeného cukru a to
      SZPI. U vín s přívlastkem se nesmí zvyšovat cukernatost moštu.
                                                              jak senzoricky tak analyticky. Jedná o víno se zbytkovým cukrem ve výši
      Etikety přívlastkových vín obsahují název vinařské oblasti a podoblasti,   nejméně 45 g na litr.
      mohou obsahovat název odrůdy nebo odrůd, ročník sklizně a název vinař-
      ské obce a viniční tratě. Povinné je taktéž číslo příslušné šarže a evidenční   Teplota vína při degustaci              Vinařská podoblast Mělnická                             Vinařská podoblast Litoměřická
      číslo jakosti, které přidělí SZPI.                      6-8°C    Šumivá a perlivá vína                                  Plocha osázených vinic: 322 ha Vinařské obce: 40 Viniční tratě: 89  Plocha osázených vinic: 317 ha Vinařské obce: 35 Viniční tratě: 82
      Jakostní víno s přívlastkem se dále dělí na podkategorie:  8-10°C    Mladá lehká bílá vína, růžová vína,  přírodně sladká a dezertní   Tato oblast nezahrnuje jen Mělník a okolí, ale také vinice v Praze, Kutné   Oblast zasahuje do okolí Litoměřic, Mostu, Roudnice nad Labem, Kada-
                                                                      vína
      Kabinetní víno                                                                                                          Hoře, Benátkách nad Jizerou, Kralupech nad Vltavou, Čáslavi, Berouně   ně, Ústí nad Labem a Loun. Významným centrem vinařství jsou Litomě-
      Kategorie vín vyrobených z moštů, které dosáhly nejméně 19 °NM. Bý-  10-12°C   Vyzrálá a plná bílá vína, aromatické odrůdy   a Slaném. Ve středověku se zdejší vinaři soustředili především na pěsto-  řice, ve středověku po Praze druhé největší vinařské město v Čechách.
      vají to lehčí, suchá, příjemně pitelná vína.            14-16°C   Lehčí červená vína                                    vání odrůdy Rulandské modré (Pinot Noir), jejíž sazenice údajně nechal   Většina vinic v této podoblasti leží na jižních svazích Českého středohoří.
                                                                                                                                                                                      Nejrozšířenější odrůdy zastupuje Müller Thurgau, Svatovavřinecké, Ryz-
                                                                                                                              dovézt Karel IV. z burgundské obce Chambertin. Největší plochy jsou
      Pozdní sběr                                             16-18°C   Vyzrálá, plná a starší červená vína případně vína školená v su-  dnes osázeny odrůdami Ryzlink rýnský, Müller Thurgau a již zmíněným   link rýnský, Rulandské modré a Rulandské šedé.
      Vína, u nichž byla sklizeň hroznů při cukernatosti nejméně 21 °NM. Bý-  dech barrique                                   Rulandským modrým, pětici nejpěstovanějších odrůd uzavírá Modrý Por-
      vají to plná, extraktivní suchá či polosuchá vína.                                                                      tugal a Svatovavřinecké.
      Výběr z hroznů
      Vína vyrobená z hroznů, které vyzrály nejméně na 24 °NM. Bývají to vína
      plná, extraktivní, s vyšším obsahem alkoholu, někdy s vyšším obsahem
      zbytkového cukru.
      Výběr z bobulí
      Vína vyrobená z hroznů, které zrály velmi dlouho na vinici a získaný mošt
      dosáhl alespoň 27 °NM. Bývají to velmi plná, extraktivní, polosladká či
      sladká vína.

      Ledové víno
      Vyrábí se lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě nejvýše –7
      °C. Získaný mošt musí vykazovat cukernatost alespoň 27 °NM. Hroz-
      ny při lisování nesmí rozmrznout, proto zůstává část vody nevylisována
      v hroznech ve formě ledových krystalů a při lisování se získá koncentro-
      vaný mošt. Ledová vína bývají velmi extraktivní a sladká. Dají se vyrobit
      jen v některých ročnících, a proto jsou vzácná a poměrně drahá.
      Slámové víno
      Vína, která vznikla z hroznů dosoušených po dobu nejméně tří měsíců na slá-
      mě či rákosu nebo zavěšených v dobře větraném prostoru. Tím se odpaří část
      vody a koncentruje se obsah extraktivních látek. Získaný mošt musí vykazo-
      vat nejméně 27 °NM. Lisovat se může i již po 2 měsících, pokud cukernatost
      moštu dosáhne min. 32 °NM. Slámová vína bývají velmi extraktivní a sladká.
      Jejich výroba je náročná, proto se plní do malých lahví a jsou drahá.
      Výběr z cibéb
      Vína vyrobená z vybraných bobulí napadených ušlechtilou plísní nebo
      z přezrálých bobulí, které dosáhly cukernatosti min. 32 °NM. Takto vy-
      zrálé bobule se díky extrémně dlouhé době zrání většinou mění na hrozin-
      ky – cibéby. Vína jsou velmi extraktivní a sladká.

      4 4         www.jip-potraviny.cz                                                                                                                                                                       www.jip-potraviny.cz         5
                  WWW.JIP-POTRAVINY.CZ
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11