Page 15 - JIP katalog ryby 2025
P. 15

1.                        2.                         3.                         4.















         5.                        6.                         7.                         8.















         9.                        10.                        11.                       12.




                                                                    Příprava lososa na sushi


                                                                    Už  při  výběru  lososa  dbejte  na  to,  abyste  kupovali
                                                                    opravdu čerstvou rybu. Losos by měl být lesklý, nikoli
                                                                    matný, pozor dávejte i na jeho barvu a nezapomeňte
                                                                    si k rybě také přivonět.
        13.                        14.                              Pokud  jste  zakoupili  celý  filet,  nejprve  je  potřeba  jej
                                                                    stáhnout z kůže. Na užším konci filet nakrojte (1), kůži si
                                                                    přidržte a jednoduše hřbetem ruky oddělte maso od
                                                                    kůže (2, 3).

                                                                    Zkontrolujte, zda v mase nejsou kostičky, a případně
                                                                    je vytáhněte. Chrupavkovitou část, odkud se vytahují
                                                                    kostičky, seřízněte (4). Lososa pak nakrájejte na délku
                                                                    řasy, ze které budete sushi tvořit (5), a rozřízněte napůl
                                                                    (6, 7). Z masa seřízněte část s podkožním tukem, aby
                                                                    bylo maso krásně čisté (8, 9, 10, 11). *
        15.                        16.                              Takto  připravené  maso  můžete  začít  krájet  na  jed-
                                                                    notlivé druhy sushi. Na maki použijte břišní část masa
                                                                    a  nakrájejte jej na hranolky (12,  13,  14).  Na nigiri se
                                                                    používá hřbetní část masa, která je vizuálně zajímavěj-
            * Rada šéfkuchaře                                       ší.  Kvalitním  ostrým  nožem  lehce  zešikma  nakrájejte
            Odkrojené  kousky  lososa  nemusíte  vyhazovat,         maso na plátky (15). S takto připraveným lososem (16)
            ale můžeme je nahrubo nasekat, přidat wasa-             už bude výroba sushi hračka.
            bi, sójovou omáčku Kikkoman, japonskou ma-
            jonézu a směsí naplnit rolku.                           Po celou dobu přípravy nezapomínejte na to, že je
                                                                    potřeba  důsledně  dodržovat  hygienu  a  pracovní
                                                                    prostor, nástroje i ruce udržovat čisté.


                                                                                                                  15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20