Page 15 - JIP katalog ryby 2025
P. 15
1. 2. 3. 4.
5. 6. 7. 8.
9. 10. 11. 12.
Příprava lososa na sushi
Už při výběru lososa dbejte na to, abyste kupovali
opravdu čerstvou rybu. Losos by měl být lesklý, nikoli
matný, pozor dávejte i na jeho barvu a nezapomeňte
si k rybě také přivonět.
13. 14. Pokud jste zakoupili celý filet, nejprve je potřeba jej
stáhnout z kůže. Na užším konci filet nakrojte (1), kůži si
přidržte a jednoduše hřbetem ruky oddělte maso od
kůže (2, 3).
Zkontrolujte, zda v mase nejsou kostičky, a případně
je vytáhněte. Chrupavkovitou část, odkud se vytahují
kostičky, seřízněte (4). Lososa pak nakrájejte na délku
řasy, ze které budete sushi tvořit (5), a rozřízněte napůl
(6, 7). Z masa seřízněte část s podkožním tukem, aby
bylo maso krásně čisté (8, 9, 10, 11). *
15. 16. Takto připravené maso můžete začít krájet na jed-
notlivé druhy sushi. Na maki použijte břišní část masa
a nakrájejte jej na hranolky (12, 13, 14). Na nigiri se
používá hřbetní část masa, která je vizuálně zajímavěj-
* Rada šéfkuchaře ší. Kvalitním ostrým nožem lehce zešikma nakrájejte
Odkrojené kousky lososa nemusíte vyhazovat, maso na plátky (15). S takto připraveným lososem (16)
ale můžeme je nahrubo nasekat, přidat wasa- už bude výroba sushi hračka.
bi, sójovou omáčku Kikkoman, japonskou ma-
jonézu a směsí naplnit rolku. Po celou dobu přípravy nezapomínejte na to, že je
potřeba důsledně dodržovat hygienu a pracovní
prostor, nástroje i ruce udržovat čisté.
15