Page 13 - Magazín JIP Potraviny
P. 13
slaný koláč
s chřestem
Slaný koláč s chřestem
Těsto: 250 g hladké mouky, 120 g másla, 1 vejce, 2 lžíce vody, špetka soli
Náplň: 200 g ricotty, 100 ml smetany ke šlehání, 2 vejce, 100 g strouhaného parmezánu, svazek zeleného chřestu,
100 g slaniny, špetka muškátového oříšku, sůl a pepř
Mouku smí�chejte se solí� a máslem a vytvořte drobenku. Pak přidejte vejce a vodu a vytvořte těsto, které zabalte do fólie a dejte na
alespoň půl hodiny odpočinout do lednice. Spodní� část chřestu odlomte a výhonky (kromě špičky) oloupejte. Vložte je do osolené
vroucí� vody a povařte dvě až tři minuty, poté je dejte do ledové vody. Slaninu opečte na pánvi dozlatova. V misce smí�chejte ricottu,
smetanu, vejce, strouhaný parmezán a koření�. Těsto rozválejte na placku o něco větší�, než je forma (počí�tejte s okraji), placku do ní�
vložte, propí�chejte vidličkou a pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba deset minut. Poté na korpus nalijte směs ricotty, smetany,
vajec a sýra, rovnoměrně rozprostřete chřest a slaninu. Koláč pak pečte zhruba půl hodiny dozlatova.
13