Page 14 - Magazín JIP Potraviny
P. 14

Ztracené vejce s chřestem
                                                                       a prosciuttem


                                                                       svazek chřestu
                                                                       4 vejce
                                                                       100 g prosciutta
                                                                       čerstvý hrášek
                                                                       pár růžiček brokolice
                                                                       olivový olej
                                                                       sůl
                                                                       čerstvě mletý pepř
                                                                       strouhaný parmezán na posypání

                                                                       Nejprve si připravte chřest. Odlomte spodní� dřevnatou
                                                                       část – zhruba jednu čtvrtinu. Spodek chřestu oloupejte,
        ztracené vejce                                                 vršek nechte neoloupaný. Takto připravený chřest po-
        s chřestem                                                     vařte v osolené vroucí� vodě zhruba dvě minuty a poté
                                                                                                �
        a prosciuttem                                                  chřest  vložte  do  ledové  vody.  Cerstvý  hrášek  krátce
                                                                       spařte horkou vodou. Vezměte si hrnek, který vystelte
                                                                       potravinářskou  fólií�  a  doprostřed  vyklepněte  vají�čko.
                                                                       To opatrně zabalte do fólie a zavažte provázkem. Vy-
                                                                       tvořený  „balí�ček“  vložte  do  vody,  která  má  80–90  °C
                                                                       a nechte jej ve vodě zhruba 4–5 minut. Ztracené vej-
                                                                       ce vyndejte z vody a rozbalte z fólie. Takto připravte
                                                                       všechna čtyři vejce. Růžičky brokolice krátce povařte,
                                                                       aby  změkly,  ale  zůstaly  křupavé.  Na  talí�ř  nandejte
                                                                       chřest, brokolici, ztracená vejce a plátky prosciutta. Vše
                                                                       zakápněte olejem a citronovou šťávou, osolte, opepřete
                                                                       a posypejte parmezánem.







       Pasta Primavera

       250 g těstovin
       150 g zeleného chřestu
       ½ brokolice
       100 g hrášku
       2 hrsti kapusty
       3 stroužky česneku
       olivový olej
       šťáva z ½ citronu
       sůl a pepř
       strouhaný parmezán


       Těstoviny uvařte dle návodu a slijte.
       Chřestu odlomte spodní� část, zbytek
       (kromě špičky) oloupejte a nakrájej-
       te na špalí�čky. Cesnek nasekejte na-
                   �
       jemno, kapustu zbavte tuhých stonků
       a natrhejte na menší� kusy, brokolici
       rozdělte  na  růžičky.  Na  pánvi  roze-
       hřejte  olivový  olej,  vhoďte  česnek
       a  nechte  ho  rozvonět.  Poté  přidejte       pasta
       chřest a brokolici a restujte asi čtyři
       až  pět  minut,  poté  přidejte  kapustu       Primavera
       a hrášek a restujte další� čtyři minu-
       ty.  Zeleninu  přidejte  k  těstovinám
       a opatrně promí�chejte.
       Zakápněte citronovou šťávou, osolte,
       opepřete a posypte parmezánem.



       14
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19