Page 14 - Magazín JIP Potraviny
P. 14
Ztracené vejce s chřestem
a prosciuttem
svazek chřestu
4 vejce
100 g prosciutta
čerstvý hrášek
pár růžiček brokolice
olivový olej
sůl
čerstvě mletý pepř
strouhaný parmezán na posypání
Nejprve si připravte chřest. Odlomte spodní� dřevnatou
část – zhruba jednu čtvrtinu. Spodek chřestu oloupejte,
ztracené vejce vršek nechte neoloupaný. Takto připravený chřest po-
s chřestem vařte v osolené vroucí� vodě zhruba dvě minuty a poté
�
a prosciuttem chřest vložte do ledové vody. Cerstvý hrášek krátce
spařte horkou vodou. Vezměte si hrnek, který vystelte
potravinářskou fólií� a doprostřed vyklepněte vají�čko.
To opatrně zabalte do fólie a zavažte provázkem. Vy-
tvořený „balí�ček“ vložte do vody, která má 80–90 °C
a nechte jej ve vodě zhruba 4–5 minut. Ztracené vej-
ce vyndejte z vody a rozbalte z fólie. Takto připravte
všechna čtyři vejce. Růžičky brokolice krátce povařte,
aby změkly, ale zůstaly křupavé. Na talí�ř nandejte
chřest, brokolici, ztracená vejce a plátky prosciutta. Vše
zakápněte olejem a citronovou šťávou, osolte, opepřete
a posypejte parmezánem.
Pasta Primavera
250 g těstovin
150 g zeleného chřestu
½ brokolice
100 g hrášku
2 hrsti kapusty
3 stroužky česneku
olivový olej
šťáva z ½ citronu
sůl a pepř
strouhaný parmezán
Těstoviny uvařte dle návodu a slijte.
Chřestu odlomte spodní� část, zbytek
(kromě špičky) oloupejte a nakrájej-
te na špalí�čky. Cesnek nasekejte na-
�
jemno, kapustu zbavte tuhých stonků
a natrhejte na menší� kusy, brokolici
rozdělte na růžičky. Na pánvi roze-
hřejte olivový olej, vhoďte česnek
a nechte ho rozvonět. Poté přidejte pasta
chřest a brokolici a restujte asi čtyři
až pět minut, poté přidejte kapustu Primavera
a hrášek a restujte další� čtyři minu-
ty. Zeleninu přidejte k těstovinám
a opatrně promí�chejte.
Zakápněte citronovou šťávou, osolte,
opepřete a posypte parmezánem.
14