Page 8 - Magazín JIP Potraviny
P. 8

Chřestový salát
                                                                                     s avokádem


                                                                                     4 výhonky chřestu
                                                                                     1 avokádo
                                                                                     100 g cherry rajčat
                                                                                     1 červená cibule
                                                                                     pár černých oliv
                                                                                     bílý vinný ocet
                                                                                     med
                                                                                     olivový olej
                                                                                     sůl
                                                                                     čerstvě mletý pepř

                                                                                     Chřestu  odlomte  spodní�  dřevnatou
                                                                                     část – zhruba jednu čtvrtinu. Spodek
                                                                                     chřestu oloupejte, vršek nechte ne-
                                                                                     oloupaný.  Takto  připravený  chřest
                                                                                     povařte v osolené vroucí� vodě zhru-
                                                                                     ba  dvě  minuty  a  poté  chřest  vložte
                                                                                     do  ledové  vody.  Pak  ho  nakrájejte
              chřestový salát                                                        na  špalí�čky,  rajčata  přepulte,  cibuli
              s avokádem                                                             a avokádo nakrájejte na plátky.
                                                                                     Přidejte přepůlené olivy a zakápněte
                                                                                     olivovým  olejem,  vinným  octem,  o-
                                                                                     solte a opepřete.







       Chléb se ztraceným vejcem
       a holandskou omáčkou

       2 plátky celozrnného chleba
       4 výhonky chřestu
       2 vejce
       Holandská omáčka:
       200 g přepuštěného másla
       3 žloutky
       lžíce bílého vinného octa
       sůl                                                   chléb se
       čerstvě mletý pepř                                    ztraceným vejcem
                                                             a holandskou
       Plátky chleba krátce nasucho opečte na pánvi. V hrnci přiveďte
       k varu osolenou vodu. Chřestu odlomte dřevnatou spodní� část   omáčkou
       a dejte jej na 3–5 minut vařit (špičky výhonků nechte nad hladi-
       nou).  Až  bude  chřest  povařený,  vložte  jej  do  mí�sy  s  ledovou
       vodou.  Pro  pří�pravu  holandské  omáčky  vložte  žloutky  do
       misky a přidejte k nim vinný ocet, pak je metličkou šlehejte,
       dokud nezačnou houstnout. V průběhu šlehání� osolte. Jakmile
       bude konzistence hustší�, pokračujte ve šlehání� nad teplou vod-
       ní�  lázní�  do  doby,  dokud  nebude  omáčka  krémová  a  nebude
       držet na metličce. Poté pomalu, po částech zašlehávejte máslo.
       Když je omáčka krémová, dochuťte solí� a pepřem a opět zašle-
       hejte. Poté připravte ztracená vejce. Vezměte si hrnek, který
       vystelte potravinářskou fólií� a doprostřed vyklepněte vají�čko.
       To  opatrně  zabalte  do  fólie  a  zavažte  provázkem.  Vytvořený
       „balí�ček“ vložte do vody, která má 80–90 °C a nechte jej ve vodě
       zhruba 4–5 minut. Ztracené vejce vyndejte z vody a rozbalte
       z fólie. Na chléb naaranžujte nakrájený chřest, ztracené vejce
       a vše přelijte omáčkou. Na závěr lehce osolte.

       8
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13