Page 8 - Magazín JIP Potraviny
P. 8
Chřestový salát
s avokádem
4 výhonky chřestu
1 avokádo
100 g cherry rajčat
1 červená cibule
pár černých oliv
bílý vinný ocet
med
olivový olej
sůl
čerstvě mletý pepř
Chřestu odlomte spodní� dřevnatou
část – zhruba jednu čtvrtinu. Spodek
chřestu oloupejte, vršek nechte ne-
oloupaný. Takto připravený chřest
povařte v osolené vroucí� vodě zhru-
ba dvě minuty a poté chřest vložte
do ledové vody. Pak ho nakrájejte
chřestový salát na špalí�čky, rajčata přepulte, cibuli
s avokádem a avokádo nakrájejte na plátky.
Přidejte přepůlené olivy a zakápněte
olivovým olejem, vinným octem, o-
solte a opepřete.
Chléb se ztraceným vejcem
a holandskou omáčkou
2 plátky celozrnného chleba
4 výhonky chřestu
2 vejce
Holandská omáčka:
200 g přepuštěného másla
3 žloutky
lžíce bílého vinného octa
sůl chléb se
čerstvě mletý pepř ztraceným vejcem
a holandskou
Plátky chleba krátce nasucho opečte na pánvi. V hrnci přiveďte
k varu osolenou vodu. Chřestu odlomte dřevnatou spodní� část omáčkou
a dejte jej na 3–5 minut vařit (špičky výhonků nechte nad hladi-
nou). Až bude chřest povařený, vložte jej do mí�sy s ledovou
vodou. Pro pří�pravu holandské omáčky vložte žloutky do
misky a přidejte k nim vinný ocet, pak je metličkou šlehejte,
dokud nezačnou houstnout. V průběhu šlehání� osolte. Jakmile
bude konzistence hustší�, pokračujte ve šlehání� nad teplou vod-
ní� lázní� do doby, dokud nebude omáčka krémová a nebude
držet na metličce. Poté pomalu, po částech zašlehávejte máslo.
Když je omáčka krémová, dochuťte solí� a pepřem a opět zašle-
hejte. Poté připravte ztracená vejce. Vezměte si hrnek, který
vystelte potravinářskou fólií� a doprostřed vyklepněte vají�čko.
To opatrně zabalte do fólie a zavažte provázkem. Vytvořený
„balí�ček“ vložte do vody, která má 80–90 °C a nechte jej ve vodě
zhruba 4–5 minut. Ztracené vejce vyndejte z vody a rozbalte
z fólie. Na chléb naaranžujte nakrájený chřest, ztracené vejce
a vše přelijte omáčkou. Na závěr lehce osolte.
8