Page 27 - Magazín JIP Potraviny
P. 27

Chřestové rizoto

                                                               svazek zeleného chřestu
                                                               250 g kulatozrnné rýže
                                                               600 ml zeleninového vývaru
                                                               100 ml bílého vína
                                                               1 cibule
                                                               100 g strouhaného parmezánu
                                               rizoto          2 lžíce másla
                                                               olivový olej
                                                               sůl

                                                               Odlomte spodní� dřevnatou část chřestu a výhonky dejte vařit do
                                                               osolené vroucí� vody. Chřest nechte vařit 2–3 minuty, poté jej vyn-
                                                               dejte a zchlaďte ve studené vodě. Cibuli nasekejte najemno. V hrnci
                                                               rozehřejte olej, přidejte nasekanou cibuli a nechte zesklovatět. Rýži
                                                               propláchněte, přidejte do hrnce s cibulkou a přilijte ví�no. Nechte jej
                                                               chví�li zredukovat, pak přilijte vývar a pomalu vařte, dokud rýže nez-
                                                               měkne. Rizoto pak odstavte z plamene. Chřest nakrájejte na malé
                                                               kousky, pár špiček si nechte na ozdobu. Do rizota vmí�chejte kousky
                                                               chřestu, máslo, parmezán a dosolte dle potřeby.



                                                               Chřestové minipizzy

                                                               Na těsto:                    Na náplň:
                                                               450 g polohrubé mouky        500 g zeleného chřestu
         minipizzy                                             20 g droždí                  400 g gorgonzoly
                                                               300 ml vlažné vody           150 g sušené šunky
                                                               lžička cukru                 čerstvě mletý pepř
                                                               5 lžic olivového oleje       sůl
                                                               sůl


                                                               Cukr, droždí� a trochu vlažné vody smí�chejte a nechte vzejí�t kvásek.
                                                               Mouku prosejte, přidejte sůl, vzešlý kvásek a olej, vše promí�chejte
                                                               a  postupně  přidávejte  vlažnou  vodu.  Vše  pak  rukama  zpracujte
                                                               v těsto, které nechte alespoň dvě hodiny vykynout. Pak jej rozdělte
                                                               na stejné dí�ly a vytvořte z nich kulaté placky. Troubu předehřejte na
                                                               200 °C. Chřestu odlomte dřevnaté konce, lehce jej oloupejte a dej-
                                                               te jej vařit do vroucí� vody na 3–5 minut. Po uvaření� jej zchlaďte ve
                                                               studené vodě. Placky vytvořené z těsta přendejte na plech vyložený
                                                               pečicí�m papí�rem a potřete je lehce olejem. Na každou z nich pak
                                                               rozdrobte sýr, dejte plátky šunky a rozložte chřest. V troubě pečte
                                                               dozlatova asi 15–20 minut. Před podávání�m ochuťte solí� a pepřem.



                                                               Zapečený chřest se slaninou


                                                               svazek zeleného chřestu
                                                               150 g anglické slaniny nebo šunky dle chuti
                                        se slaninou            sůl
                                                               Na dip:
                                                               kelímek zakysané smetany
                                                               nasekané bylinky (bazalka, petrželka, máta…)
                                                               sůl

                                                               Chřestu odlomte dřevnatou část, lehce jej oloupejte a 3–4 výhon-
                                                               ky vždy zabalte do slaniny či šunky. Troubu rozehřejte na 180 °C.
                                                               Plech nebo pekáček vyložte pečicí�m papí�rem a zabalený chřest do
                                                               něj vložte, pečte zhruba čtvrt hodiny. Zakysanou smetanu smí�chejte
                                                               s nasekanými bylinkami a osolte.





                                                                                                                27
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32