Page 23 - Magazín JIP Potraviny
P. 23

Salát s chřestem,





                                                                      šunkou a vajíčkem





                                                                               svazek zeleného chřestu, 3 větší vejce,
                                                                                    1 šalotka, 6 plátků sušené šunky
                                                                          Na zálivku: 60 ml bílého vinného octa, 2 lžíce
                                                                               dijonské hořčice, ½ stroužku česneku,
          se šunkou                                                        120 ml olivového oleje, 50 g nastrouhaného
          a vajíčkem                                                        parmezánu, lžíce medu, špetka estragonu,
                                                                                                    soli a pepře


                                                                          V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Chřes-
                                                                          tu odlomte dřevnatou spodní� část a dejte jej na
                                                                          3–5 minut vařit (špičky výhonků nechte nad
                                                                          hladinou). Až bude chřest povařený, vložte jej
                                                                          do  mí�sy  s  ledovou  vodou.  Vají�čka  uvařte  na-
                                                                          tvrdo a nechte vychladnout.
                                                                          Vejce  oloupejte  a  rozkrojte  napůl.  Do  misky
                                                                          rozprostřete  chřest,  šunku,  na  tenké  plátky
                                                                          nakrájenou  šalotku  a  vají�čka.  Všechny  ingre-
                                                                          dience na zálivku smí�chejte a rozmixujte je do-
                                                                          hladka. Salát pokapejte zálivkou a podávejte.








                          Těstoviny
          se zeleným chřestem

                    400 g těstovin dle chuti
                   svazek zeleného chřestu
                       150 g sušené šunky
                (případně anglické slaniny)
                                1 cibule
                         stroužek česneku
           ½ hrnku strouhaného parmezánu
                              olivový olej
                              mořská sůl
                        čerstvě mletý pepř

         Těstoviny uvařte dle návodu v osolené
           vroucí� vodě a sceďte. Dřevnaté části
          chřestu odlomte, zbytek nakrájejte na
         kratší� kousky. Cibuli a česnek nasekejte
            najemno, šunku nakrájejte na plát-
           ky. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte                                          se zeleným
             nasekanou cibuli a nechte zpěnit.
          Poté přidejte česnek a šunku a nechte                                               chřestem
         rozvonět. Pak přidejte nakrájený chřest
             a vše orestujte. K orestované zele-
           nině a šunce přidejte těstoviny a vše
            promí�chejte, ochuťte solí� a pepřem.
               Nakonec přisypte nastrouhaný
                     parmezán a podávejte.

                                                                                                                23
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28