Page 25 - Magazín JIP Potraviny
P. 25

Filet z tilápie s chřestem
                                                                      a hráškovou omáčkou


                                                                      4 filety z tilápie, svazek zeleného chřestu, 2 lžíce másla,
                                                                      sůl, čerstvě mletý pepř
                                                                      Na hráškovou omáčku: 200 g hrášku, 200 ml vývaru,
                                                                      1 menší cibule, lžíce másla, špetka muškátového oříšku,
                                                                      sůl, čerstvě mletý pepř
                tilápie
                                                                      Nejprve  si  připravte  omáčku.  Cibuli  nasekejte  najemno.
                                                                      V hrnci nechte rozpustit máslo a nasekanou cibuli na něm
                                                                      nechte zpěnit. Poté přisypte hrášek, přilijte vývar a vařte,
                                                                      dokud není� hrášek měkký. Omáčku pak ponorným mixé-
                                                                      rem  rozmixujte  a  ochuťte  solí�,  pepřem  a  muškátovým
                                                                      oří�škem a ještě nechte pár minut povařit. Dřevnaté části
                                                                      chřestu odlomte a spodek lehce oloupejte. Chřest vložte do
                                                                      osolené vroucí� vody, špičky nechte nad hladinou a vařte
                                                                      do změknutí� (3–5 minut podle tloušťky výhonků). Filety
                                                                      očistěte a z obou stran osolte a opepřete. Na pánvi roze-
                                                                      hřejte máslo a rybu z obou stan opečte dozlatova. Podávej-
                                                                      te s uvařeným chřestem a přelité omáčkou z hrášku.


                                                                      Chřest s cukrovým hráškem
                                                                      a bramborami

                                                                      bílý a zelený chřest, 6 malých brambor, 200 g cukrového
                                                                      hrášku, olivový olej, mořská sůl, čerstvě mletý pepř, šťá-
                                                                      va z půlky citronu
                                                                      Holandská omáčka: 200 g přepuštěného másla, 3 žlout-
                                                                      ky, lžíce bílého vinného octa, sůl a čerstvě mletý pepř

                                                                      Brambory důkladně omyjte a nakrájejte na čtvrtiny nebo
                                                                      měsí�čky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicí�m papí�rem,
                                                                      pokapejte  olejem,  osolte  a  opepřete  a  vložte  do  trouby
                                                                      předehřáté na 200 °C na zhruba 15–20 minut. Poté plech
                                                                      vyjměte, přisypte k bramborám hrášek, pokapejte trochou
                                                                      citronové šťávy, posolte a vložte zpět do trouby na další�ch
                                                                      5–10 minut. Oběma druhům chřestu odlomte dřevnatou
                                                                      část, bí�lý chřest oloupejte kromě špiček celý, zelený stačí�
                                                                      oloupat jen trochu ve spodní� části nebo vůbec. V osolené
                                                                      vroucí� vodě vařte chřest s hlavičkami nad hladinou. Zelený
                                                                      chřest vařte zhruba 3–5 minut, bí�lý o něco déle (zhruba
                                                                      6–8 minut). Pokud nebudete chřest podávat ihned po do-
                                                                      vaření�, zchlaďte jej ve studené vodě. Holandskou omáčku
                                          s hráškem                   připravte podle návodu na str. 20. Uvařený chřest podávej-
                                                                      te  s  bramborami  a  hráškem,  vše  pokapané  holandskou
                                                                      omáčkou.






                      balíček listového těsta
           Chřestový koláč  100 g strouhaného parmezánu  Listové těsto rozválejte do kulaté placky, kterou vložte do koláčové formy tak, aby těs-
                    svazek zeleného chřestu
                                            to dosahovalo až na okraje. Na několika mí�stech těsto propí�chejte vidličkou, přikryjte
                      2 kelímky sýru ricotta
                                            ho pečicí�m papí�rem a nasypte na něj fazole nebo hrách, aby se při pečení� nepokrou-
                                            tilo. Takto ho vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 10 minut. Poté papí�r
                                  2 vejce
                                            i fazole či hrách odstraňte a pečte další�ch 5 minut dozlatova. Koláč vyndejte a nechte
                   50 ml smetany ke šlehání
                                            vychladnout.  V  mí�se  smí�chejte  ricottu,  nastrouhaný  parmezán,  citronovou  kůru,  ty-
                     kůra z jednoho citronu
                                            mián, sůl a pepř. Vají�čka rozšlehejte vidličkou a přidejte je k připravené směsi, nakonec
                           špetka tymiánu
                                            vmí�chejte smetanu a vše rozmí�chejte dohladka. Chřestovým výhonkům ulomte dřevnaté
                                sůl a pepř
                                            konce, spodní� část oloupejte. Chřest pak nakrájejte tak, aby se vešel do formy, a rozložte
                        hrášek, lístky máty
                                            ho na náplň. Celý koláč pak dejte do trouby a pečte další�ch asi dvacet minut, dokud náplň
                  nebo jedlé květy na ozdobu
                                            nezezlátne a chřest nezměkne. Před podávání�m pak koláč dozdobte podle vaší� fantazie.
                                                                                                                25
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30