Page 31 - Magazín JIP Potraviny
P. 31

Lososový burger

           4 hamburgerové bulky
           2 filety lososa
           2 žloutky
           2 lžíce dijonské hořčice
           2 lžíce citronové šťávy
           2 stroužky česneku
           okurka
           2 ředkvičky
           čerstvá rukola
           čerstvě nasekaný kopr
           rostlinný olej
           sůl a čerstvě mletý pepř

           Troubu předehřejte na 220 °C. Filety
           osušte, osolte a opepřete. Rybu dejte
           na  plech  vyložený  pečí�cí�m  papí�rem
           a vložte do předehřáté trouby na zhru-                                                        losos
           ba 15 minut. Do mixéru dejte žloutky,
           hořčici,  citronovou  šťávu,  česnek,  sůl
           a pomalu mixujte. V průběhu mixování�
           přidávejte olej, dokud nevznikne hlad-
           ká, hustší� majonéza. Hamburgerovou
           bulku  lehce  ohřejte  řeznou  stranou
           na  pánvi,  poté  potřete  připravenou
           majonézou, navrstvěte kousky lososa,
           tenké  plátky  okurky  a  ředkviček,  ru-
           kolu, kopr a ještě jednu stejnou vrstvu.
           Vše přiklopte vrchní�m dí�lem bulky.




                                                               Toasty s avokádem a krevetami


                               krevety                         4 plátky toastu, 2 avokáda, 2 limetky, 200 g královských krevet,
                                                               lžíce olivového oleje, 4 lžíce Kikkoman Teriyaki omáčky, čerstvá
                                                               hladkolistá petržel, sůl a čerstvě mletý pepř


                                                               Dužinu avokáda vložte do misky a rozmačkejte vidličkou, přidejte
                                                               šťávu z limetek a dochuťte solí� a pepřem. Na pánvi rozhřejte olej
                                                               a  krevety  na  něm  osmahněte.  Po  chví�li  přilijte  omáčku  Teriyaki
                                                               a povařte pár minut, dokud nebudou krevety hotové. Toasty osmah-
                                                               něte na pánvi nebo v toastovači, namažte na ně avokádo, navrst-
                                                               věte krevety a vše posypte nasekanou petrželkou. Na závěr osolte,
                                                               opepřete a ozdobte plátkem limetky.





            Fish&chips

            4 filety mořské tresky, 60 g hladké mouky, 60 g kukuřičného škrobu, lžička prášku do pečiva, 80 ml tmavého piva,
            80 ml perlivé vody, 1 kg brambor, špetka čerstvě mletého pepře, mořská sůl, olej na smažení

            Dvě lží�ce mouky si nechte stranou, zbytek mouky v misce smí�chejte se škrobem a práškem do pečiva, osolte, opepřete a promí�chej-
            te. Do směsi pak přilévejte pivo a perlivou vodu a vidličkou šlehejte, dokud nevznikne hladké těstí�čko. To pak můžete nechat od-
            počí�vat v lednici. Brambory nakrájejte na hranolky nebo měsí�čky a v cední�ku propláchněte studenou vodou, poté je 3–4 minuty
            povařte. Hranolky sceďte a nechte oschnout na papí�rovém ubrousku. Filety osušte, nakrájejte na menší� kousky a ochuťte mořskou
            solí�. Ve fritéze nebo v hlubší� pánvi rozpalte olej a osmažte hranolky (zhruba 2 minuty). Poté je vyndejte z oleje a dejte stranou. File-
            ty obalte v mouce a poté v připraveném těstí�čku. Každý filet pak smažte v rozpáleném oleji asi 8 minut, dokud není� těsto křupavé.
            Po dosmažení� rybu položte na papí�rový ubrousek a udržujte v teple. Do rozpáleného oleje pak dejte znovu hranolky a smažte asi
            5 minut dozlatova. Podávejte teplé napří�klad s kečupem a majonézou.



                                                                                                                31
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36