Page 26 - Magazín JIP Potraviny
P. 26

Volské oko

                                                                                  s chřestovou oblohou

                                                                                  svazek zeleného chřestu, 2 vejce,
                                                                                  avokádo, lžíce másla, čerstvá rukola,
                                                                                  sezamová semínka, sůl a čerstvě
                                                                                  mletý pepř

                                                                                  Chřestu odlomte spodní� dřevnatou část,
                                                                                  výhonky skrojte do stejné délky a dejte
                                                                                  je vařit do osolené vroucí� vody na zhruba
                                                                                  3–5  minut,  dokud  nezměknou.  Uvařený
                                                                                  chřest poté vložte do studené vody, aby
                                                                                  si zachoval zelenou barvu. V pánvi roze-
                                                                                  hřejte  máslo  a  rozklepněte  na  ni  vejce
                                                                                  a smažte, dokud žloutky nebudou napůl
                                                                                  ztuhlé. Volská oka osolte, opepřete a dej-
                                                                                  te na talí�ř. K nim přidejte uvařený chřest,
                                                     s avokádem                   který osolte, avokádo a čerstvou rukolu,
                                                                                  vše posypte sezamovým semí�nkem.






           Chřestový salát
                s krevetami

            svazek zeleného chřestu
                      250 g krevet
           ½ hlávky ledového salátu
          pár snítek čerstvého kopru
             šťáva z jednoho citronu
                       olivový olej
                       lžíce másla
                       mořská sůl
                 čerstvě mletý pepř
           špetka sušeného oregana

                   Na koprový dip:
          kelímek zakysané smetany
                      čerstvý kopr
                  stroužek česneku
                             sůl

       Chřestu odlomte spodní� dřevna-
         tou část, zbytek nakrájejte na
          kratší� kousky. V misce chřest
         smí�chejte s krevetami, přidej-
          te olivový olej, šťávu z citro-
          nu, oregano, sůl a pepř a vše
       promí�chejte. Na pánvi rozehřej-
       te máslo a přidejte krevety s na-
       krájeným chřestem. Vše restujte
         zhruba 8 minut, dokud nejsou
        krevety hotové a chřest změklý.
       Ledový salát natrhejte na menší�
       kousky, kopr nasekejte najemno
           a vše smí�chejte s krevetami                                        s krevetami
       a chřestem. Zakysanou smetanu,
          nasekaný kopr a prolisovaný
        česnek promí�chejte, dip osolte
                a podávejte k salátu.



       26
   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31