Page 21 - Magazín JIP Potraviny
P. 21

Bílý chřest

                                                                                      s uzeným lososem

                                                                                      svazek bílého chřestu
                                                                                      200 g uzeného lososa
                                                                                      lžíce cukru
                                                                                      lžíce másla

                                                                                      Koprový dip:
                                                                                      200 g zakysané smetany
                                                                                      30 ml olivového oleje
                                                                                      čerstvý kopr
                                                                                      šťáva z limetky
                                                                                      sůl a čerstvě mletý pepř


                                                                                      Dřevnaté části chřestových výhonků
                                                                                      odlomte a chřest oloupejte. Dejte ho
                                                                                      vařit  do  osolené  vody  se  lží�cí�  cukru
                                                                                      a lží�cí� másla, špičky chřestu by měly
                                               s uzeným                               zůstat  nad  vodou.  Chřest  povařte
                                                                                      zhruba 6–8 minut. Poté jej vyskládej-
                                                   lososem                            te na talí�ř a ozdobte plátky uzeného
                                                                                      lososa.
                                                                                      V  misce  vyšlehejte  zakysanou  sme-
                                                                                      tanu s olejem, ochuťte solí�, pepřem,
                                                                                      šťávou z limetky a přidejte nasekaný
                                                                                      kopr. Vše promí�chejte a dejte k chřes-
                                                                                      tu s lososem.





                         Chřest
                  s pečeným
                      lososem

                  bílý a zelený chřest
                      2 filety lososa
                 šťáva z půlky citronu
                        olivový olej
                     čerstvá řeřicha
                     cherry rajčátka
                   salát na ozdobení
              sůl a čerstvě mletý pepř

          Troubu předehřejte na 200 °C.
             Lososa očistěte, filety lehce
             pokapejte šťávou z citronu,
            osolte, opepřete a pokapejte
         olivovým olejem. Maso dejte na
          plech a vložte do trouby. Pečte
         jej zhruba čtvrt hodiny. Mezití�m
          si připravte chřest. Výhonkům
            odlomte dřevnatou část, bí�lý
           chřest oloupejte úplně, zelený
          stačí� jen zčásti. V osolené vodě
        pak chřest vařte se špičkami nad
         vodou doměkka (zelený zhruba
          3–5 minut, bí�lý asi 6–8 minut).                         s pečeným
             Po uvaření� ihned podávejte
          s pečeným lososem, posypané                                   lososem
           čerstvou řeřichou a ozdobené
              cherry rajčátky a salátem.


                                                                                                                21
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26