Page 20 - Magazín JIP Potraviny
P. 20

Bílý chřest






                                                        se ztraceným vejcem


                                                           a holandskou omáčkou













































           svazek bílého chřestu, 2 čerstvá vejce, ocet, ředkvičky, polníček, cherry rajčátka, lžíce cukru, lžíce másla
           Holandská omáčka: 200 g přepuštěného másla, 3 žloutky, lžíce bílého vinného octa, sůl a čerstvě mletý pepř

           Chřestu odlomte dřevnaté části a škrabkou ho po celé délce od hlavičky oloupejte. Poté jej vařte v osolené vroucí�
           vodě se lží�cí� cukru a lží�cí� másla. Lepší� je, pokud se chřest vaří� ve svazku tak, aby špičky zůstaly nad vodou. Bí�lý chřest
           vařte 6–8 minut (podle tloušťky výhonku i déle). Pro pří�pravu holandské omáčky oddělte bí�lky od žloutků. Zloutky
                                                                                              �
           vložte do misky a přidejte k nim vinný ocet, pak je metličkou šlehejte, dokud nezačnou houstnout. V průběhu šlehání�
           osolte. Jakmile bude konzistence hustší�, pokračujte ve šlehání� nad teplou vodní� lázní� do doby, dokud nebude omáčka
           krémová a nebude držet na metličce. Poté pomalu, po částech zašlehávejte máslo. Když je omáčka krémová, dochuťte
           solí� a pepřem a opět zašlehejte. V menší�m hrnci přiveďte vodu k varu, osolte ji a přilijte ocet. V hrnci lží�cí� vytvořte ví�r,
           do jehož středu pak rozklepněte vají�čko. To pak nechte 3–4 minuty ve vodě, poté ho děrovanou naběračkou vyjměte.
           Chřest naskládejte na talí�ř, položte na něj ztracené vejce a pokapejte holandskou omáčkou. Podávejte se salátkem
           z čerstvého polní�čku, ředkviček a cherry rajčátek.



       20
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25