Page 14 - Magazín JIP Potraviny
P. 14

kakaový
                                   beránek




















       Kakaový beránek


       300 g polohrubé mouky, 120 ml smetany ke šlehání,
       200 g másla, 200 g moučkového cukru, 2 lžíce kvalitního kakaa,
       1 prášek do pečiva, špetka mleté skořice, máslo a hrubá mouka
       na vysypání formy, moučkový cukr na posypání

       Změklé máslo, moučkový cukr a žloutky utřete do pěny. Z bí�lků vy-
       šlehejte tuhý sní�h. Smetanu vlijte do menší�ho hrnce, přisypte skoři-
       ci a kakao a přiveďte k varu. Smetanu pak vlijte do žloutkové směsi.
       Postupně zašlehávejte mouku s práškem do pečiva a sní�h. Formu na                      tradiční
                                                                                              mazanec
       beránka dobře vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto
       nalijte do formy a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi hodinu.
       Po dopečení� nechte vychladnout, vyklopte a posypte moučkovým
       cukrem.


       Tradiční mazanec


       500 g hladké mouky, 100 g másla, 200 ml mléka, 2 žloutky,
       40 g droždí, lžíce krupicového cukru, kůra z 1 citronu, špetka
       muškátového oříšku, 50 g rozinek, 50 g plátků mandlí

       V misce smí�chejte lží�ci mouky, cukr, rozdrobené droždí� a tři lží�ce
       vlažného  mléka  a  nechte  vzejí�t  kvásek.  V  jiné  mí�se  smí�chejte
       prosátou mouku, sůl, citronovou kůru, muškátový oří�šek, žloutky,
       rozpuštěné máslo, mléko a přidejte vzešlý kvásek. Všechny ingre-
       dience  vypracujte  v  hladké  těsto,  do  kterého  zapracujte  rozinky
       a půlku mandlí� a nechte ho minimálně hodinu kynout. Poté těsto
       rozdělte na dva dí�ly, vytvarujte z nich mazance, potřete rozšlehaným
       vají�čkem, posypte zbytkem mandlí� a dejte péct do trouby vyhřáté na
       180 °C zhruba na hodinu.

       14
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19