Page 14 - Magazín JIP Potraviny
P. 14
kakaový
beránek
Kakaový beránek
300 g polohrubé mouky, 120 ml smetany ke šlehání,
200 g másla, 200 g moučkového cukru, 2 lžíce kvalitního kakaa,
1 prášek do pečiva, špetka mleté skořice, máslo a hrubá mouka
na vysypání formy, moučkový cukr na posypání
Změklé máslo, moučkový cukr a žloutky utřete do pěny. Z bí�lků vy-
šlehejte tuhý sní�h. Smetanu vlijte do menší�ho hrnce, přisypte skoři-
ci a kakao a přiveďte k varu. Smetanu pak vlijte do žloutkové směsi.
Postupně zašlehávejte mouku s práškem do pečiva a sní�h. Formu na tradiční
mazanec
beránka dobře vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Těsto
nalijte do formy a pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi hodinu.
Po dopečení� nechte vychladnout, vyklopte a posypte moučkovým
cukrem.
Tradiční mazanec
500 g hladké mouky, 100 g másla, 200 ml mléka, 2 žloutky,
40 g droždí, lžíce krupicového cukru, kůra z 1 citronu, špetka
muškátového oříšku, 50 g rozinek, 50 g plátků mandlí
V misce smí�chejte lží�ci mouky, cukr, rozdrobené droždí� a tři lží�ce
vlažného mléka a nechte vzejí�t kvásek. V jiné mí�se smí�chejte
prosátou mouku, sůl, citronovou kůru, muškátový oří�šek, žloutky,
rozpuštěné máslo, mléko a přidejte vzešlý kvásek. Všechny ingre-
dience vypracujte v hladké těsto, do kterého zapracujte rozinky
a půlku mandlí� a nechte ho minimálně hodinu kynout. Poté těsto
rozdělte na dva dí�ly, vytvarujte z nich mazance, potřete rozšlehaným
vají�čkem, posypte zbytkem mandlí� a dejte péct do trouby vyhřáté na
180 °C zhruba na hodinu.
14