Page 10 - Magazín JIP Potraviny
P. 10
mazanečky
Mazanečky
500 g hladké mouky, 300 ml mléka, 80 g krupicového cukru,
7 g sušeného droždí, lžička soli, 1 vejce, 50 g másla, hrst rozinek,
50 g kandované citrusové kůry, jablko, mletá skořice
Dále: 80 g hladké mouky, 90 ml vody
Sirup: 60 ml vody, 60 g cukru
Do mí�sy nasypte prosátou mouku, cukr, mletou skořici, sůl, sušené
droždí� a změklé máslo. Poté přidejte vejce a postupně přilévejte
vlažné mléko. Vše důkladně vypracujte v hladké těsto. To pak nechte
v mí�se kynout alespoň hodinu. Mezití�m okrájejte jablko a nakrájejte
ho na velmi malé kousky. Společně s rozinkami a kandovanou kůrou
ho přidejte do těsta. Pak nechte těsto opět kynout. Poté ho rozdělte
na zhruba 20 stejných dí�lů a tvarujte menší� koule, které vyskládej-
te na plech a opět nechte vykynout. V misce smí�chejte 80 g hladké
mouky a 90 ml vody a vytvořte ří�dké těsto. To přendejte do sáčku. velikonoční
Po vykynutí� kuliček na každou z nich nastří�kejte těstem ze sáčku
kří�žek. Pečte v troubě předehřáté na 210 °C zhruba 15–20 minut. zajíčci
Vodu smí�chejte s cukrem a ještě horké mazanečky sirupem potřete.
Velikonoční zajíčci
250 g hladké mouky, 50 g cukru, 100 ml mléka, 1 vejce,
80 g másla, 15 g droždí, špetka soli, rozinky, vajíčko na potření
Droždí� rozdrobte a smí�chejte se lží�cí� mouky a cukru. Přilijte trochu
vlažného mléka a nechte vzejí�t kvásek. Po vzejití� kvásku přidejte
prosátou mouku, cukr, máslo, zbytek mléka a vají�čko a vypracujte
těsto. To pak nechte alespoň hodinu kynout. Z těsta vyválejte úzké
válečky a vytvarujte z nich zají�čky. Ty pak vyskládejte na plech, potřete
rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 20–25 mi-
nut dozlatova.
10