Page 10 - Magazín JIP Potraviny
P. 10

mazanečky




























       Mazanečky

       500 g hladké mouky, 300 ml mléka, 80 g krupicového cukru,
       7 g sušeného droždí, lžička soli, 1 vejce, 50 g másla, hrst rozinek,
       50 g kandované citrusové kůry, jablko, mletá skořice
       Dále: 80 g hladké mouky, 90 ml vody
       Sirup: 60 ml vody, 60 g cukru

       Do mí�sy nasypte prosátou mouku, cukr, mletou skořici, sůl, sušené
       droždí�  a  změklé  máslo.  Poté  přidejte  vejce  a  postupně  přilévejte
       vlažné mléko. Vše důkladně vypracujte v hladké těsto. To pak nechte
       v mí�se kynout alespoň hodinu. Mezití�m okrájejte jablko a nakrájejte
       ho na velmi malé kousky. Společně s rozinkami a kandovanou kůrou
       ho přidejte do těsta. Pak nechte těsto opět kynout. Poté ho rozdělte
       na zhruba 20 stejných dí�lů a tvarujte menší� koule, které vyskládej-
       te na plech a opět nechte vykynout. V misce smí�chejte 80 g hladké
       mouky a 90 ml vody a vytvořte ří�dké těsto. To přendejte do sáčku.                      velikonoční
       Po vykynutí� kuliček na každou z nich nastří�kejte těstem ze sáčku
       kří�žek. Pečte v troubě předehřáté na 210 °C zhruba 15–20 minut.                        zajíčci
       Vodu smí�chejte s cukrem a ještě horké mazanečky sirupem potřete.

       Velikonoční zajíčci


       250 g hladké mouky, 50 g cukru, 100 ml mléka, 1 vejce,
       80 g másla, 15 g droždí, špetka soli, rozinky, vajíčko na potření

       Droždí� rozdrobte a smí�chejte se lží�cí� mouky a cukru. Přilijte trochu
       vlažného mléka a nechte vzejí�t kvásek. Po vzejití� kvásku přidejte
       prosátou mouku, cukr, máslo, zbytek mléka a vají�čko a vypracujte
       těsto. To pak nechte alespoň hodinu kynout. Z těsta vyválejte úzké
       válečky a vytvarujte z nich zají�čky. Ty pak vyskládejte na plech, potřete
       rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 20–25 mi-
       nut dozlatova.

       10
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15