Page 16 - Magazín JIP Potraviny
P. 16
velikonoční
vánočka
Velikonoční vánočka
8 hrnků hladké mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 2 hrnky mléka, 230 g másla, ½ kelímku smetany ke šlehání,
2 balíčky sušeného droždí, 2 velká vejce, 2 žloutky + 1 na potření, lžíce soli, špetka muškátového oříšku, kůra z jednoho citronu,
1 hrnek plátků mandlí, 1 hrnek rozinek předem namočených ve vodě
Droždí� smí�chejte se lží�cí� cukru a smetanou a nechte alespoň pět minut odstát. Prosátou mouku a máslo smí�chejte a rukama spojte
v drobenku. Přidejte citronovou kůru, sůl a muškátový oří�šek a dobře promí�chejte. Následně přidejte vejce, dva žloutky, zbývají�cí�
cukr, mléko a kvásek. Vše mí�chejte, dokud se ingredience nespojí� v kompaktní� těsto. Nakonec vmí�chejte do těsta mandle a rozinky.
Těsto hněťte, dokud nebude na povrchu hladké. Poté ho nechte vykynout do dvojnásobné velikosti. Těsto rozdělte na 9 dí�lů a z nich
�
vytvořte stejně dlouhé válečky. Ctyři válečky položte vedle sebe a od středu je překládejte zleva doprava a zpět. V polovině pletení�
základ vánočky otočte neupletenou částí� k sobě a válečky dopleťte zprava doleva. Střed spletených pramenů stlačte válečkem. Další�
tři prameny spleťte jako běžný cop a položte na vytvořený základ vánočky, prostředek opět mí�rně stlačte válečkem. Z poslední�ch
dvou válečků vytvořte spirálu a položte na vršek vánočky do vytvořeného důlku. Konce této spirály povytáhněte a položte pod vánoč-
ku. Tu pak nechte opět vykynout. Před pečení�m potřete vánočku žloutkem a posypte mandlemi. Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C
na asi půl hodiny, pak teplotu snižte na 120 °C a pečte další� půl až třičtvrtě hodiny.
16