Page 11 - Magazín JIP Potraviny
P. 11
velikonoční
kraffin
Velikonoční kraffin
700 g hladké mouky, 2 vajíčka, 3 žloutky, 12 g sušeného droždí, 120 g cukru, 1 vanilkový cukr, 200 ml vlažného mléka,
špetka soli, 50 ml pomerančového džusu, citronová kůra, 30 g medu, 80 g másla
Dále: 120 g hladké mouky, 120 g cukru, 60 g másla, 200 g rozinek, moučkový cukr na posypání
Rozinky namočte do horké vody a nechte odležet. Do vlažného mléka přidejte lží�ci cukru a vsypte sušené droždí�. Smí�chejte a nechte vzejí�t
kvásek. Do misky dejte dvě celá vají�čka a tři žloutky, 120 g cukru, špetku soli a vše vyšlehejte v pěnu. Mouku prosejte, přidejte kvásek, va-
ječnou směs, citronovou kůru, vanilkový cukr, pomerančový džus a med a vypracujte v hladké, kompaktní� těsto. Nakonec přidejte rozehřáté
máslo a zapracujte ho do těsta. To pak dejte do misky a nechte vykynout. Mezití�m smí�chejte 120 g cukru, 120 g mouky a 60 g másla v droben-
ku. Po vykynutí� těsto rozdělte na čtyři dí�ly a nechte opět vykynout. Z každého dí�lu pak vyválejte tenkou placku, kterou potřete rozehřátým
máslem, posypte rozinkami a drobenkou. První� placku pak smotejte do rolády. Na vzniklou roládu takto postupně nabalte placku druhou.
Stejně postupujte i s další�mi dvěma plackami. Vzniknou tak dvě silnější� rolády, které nechte vykynout. Rolády pak podélně rozří�zněte (zhru-
ba čtyři centimetry na konci nechte spojené) a řeznou stranou nahoru je smotejte tak, aby těsto bylo vyvýšené. Připravte si dortové formy
(užší�, napří�klad o průměru 14 cm), smotejte do nich pečicí� papí�r a kraffiny do nich vložte. Nechte je vykynout a následně pečte v troubě
předehřáté na 170 °C zhruba hodinu. Po dopečení� posypte moučkovým cukrem.
11