Page 13 - Magazín JIP Potraviny
P. 13
velikonoční
beránek
Velikonoční beránek
230 g hladké mouky, 200 g másla, 200 g moučkového cukru,
250 g tvarohu, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, lžíce vanilkového
cukru, lžíce rumu, kůra z ½ citronu, špetka soli, máslo a hrubá
mouka na vysypání formy, moučkový cukr na posypání
Mouku prosejte a vmí�chejte do ní� prášek do pečiva a špetku soli.
V další� mí�se vyšlehejte do pěny vejce, moučkový i vanilkový cukr.
Do pěny přidejte tvaroh, kůru z citronu, rum a změklé máslo a opět
vyšlehejte. Postupně pak přidávejte mouku a vypracujte hladké těs-
to. Formu na beránka důkladně vymažte máslem a vysypte hrubou
moukou. Těsto vlijte do formy a pečte při 180 °C zhruba třičtvrtě
hodiny. Po dopečení� beránka posypte moučkovým cukrem.
Boží milosti
250 g hladké mouky, 2 žloutky, 50 g másla, 50 g cukru,
70 ml zakysané smetany, 2 lžíce rumu, lžička citronové kůry,
šťáva z ½ citronu, špetka soli, moučkový a vanilkový cukr na
obalení, olej na smažení
boží Prosátou mouku smí�chejte se žloutky, máslem, cukrem, zakysa-
milosti nou smetanou, rumem, špetkou soli, citronovou šťávou i kůrou.
Z ingrediencí� vypracujte těsto, které nechte v lednici odpočinout.
Poté těsto vyválejte do zhruba 3 mm silné placky a z ní� vykrajujte
čtverečky, které uprostřed nakrojte, můžete je ještě protočit naruby.
Boží� milosti pak smažte v rozpáleném oleji a ještě teplé je obalujte
v moučkovém cukru smí�chaném s vanilkovým.
13