Page 13 - Magazín JIP Potraviny
P. 13

velikonoční
                         beránek
















                                                               Velikonoční beránek

                                                               230 g hladké mouky, 200 g másla, 200 g moučkového cukru,
                                                               250 g tvarohu, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, lžíce vanilkového
                                                               cukru, lžíce rumu, kůra z ½ citronu, špetka soli, máslo a hrubá
                                                               mouka na vysypání formy, moučkový cukr na posypání


                                                               Mouku prosejte a vmí�chejte do ní� prášek do pečiva a špetku soli.
                                                               V další� mí�se vyšlehejte do pěny vejce, moučkový i vanilkový cukr.
                                                               Do pěny přidejte tvaroh, kůru z citronu, rum a změklé máslo a opět
                                                               vyšlehejte. Postupně pak přidávejte mouku a vypracujte hladké těs-
                                                               to. Formu na beránka důkladně vymažte máslem a vysypte hrubou
                                                               moukou. Těsto vlijte do formy a pečte při 180 °C zhruba třičtvrtě
                                                               hodiny. Po dopečení� beránka posypte moučkovým cukrem.



                                                               Boží milosti

                                                               250 g hladké mouky, 2 žloutky, 50 g másla, 50 g cukru,
                                                               70 ml zakysané smetany, 2 lžíce rumu, lžička citronové kůry,
                                                               šťáva z ½ citronu, špetka soli, moučkový a vanilkový cukr na
                                                               obalení, olej na smažení

                  boží                                         Prosátou  mouku  smí�chejte  se  žloutky,  máslem,  cukrem,  zakysa-
                  milosti                                      nou  smetanou,  rumem,  špetkou  soli,  citronovou  šťávou  i  kůrou.
                                                               Z ingrediencí� vypracujte těsto, které nechte v lednici odpočinout.
                                                               Poté těsto vyválejte do zhruba 3 mm silné placky a z ní� vykrajujte
                                                               čtverečky, které uprostřed nakrojte, můžete je ještě protočit naruby.
                                                               Boží� milosti pak smažte v rozpáleném oleji a ještě teplé je obalujte
                                                               v moučkovém cukru smí�chaném s vanilkovým.


                                                                                                                13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18