Page 15 - Magazín JIP Potraviny
P. 15

pečený
                                                                                                      losos




















                                                               Pečený losos s fazolkami

                                                               4 filety z lososa, ½ lžičky mleté uzené papriky, ½ lžičky citronové
                                                               kůry, 350 g zelených fazolek, mořská sůl a čerstvě mletý pepř,
                                                               olivový olej, citron

                                                               Lososa osušte, v misce smí�chejte lží�ci olivového oleje, mletou pa-
                                                               priku, sůl a citronovou kůru a touto směsí� lososa potřete a lehce
                                                               vmasí�rujte do masa. Troubu předehřejte na 190 °C. Na plech nebo
                                                               pekáč  dejte  zelené  fazolky,  pokapejte  je  olivovým  olejem,  osolte,
                                                               opepřete a promí�chejte. Lososa položte kůží� dolů na fazolky nebo
                                                               kolem nich a pečte, dokud není� maso propečené (cca čtvrt hodiny až
                                                               dvacet minut). Podávejte pokapané citronovou šťávou.


                                                               Vajíčková pomazánka
                                                               s domácí majonézou

                                                               8 vajec, 8 lžic domácí majonézy*, čerstvá pažitka, jarní cibulka,
                                                               sůl a čerstvě mletý pepř
                                                               Vejce  uvařte  natvrdo,  zchlaďte,  oloupejte  a  nakrájejte  na  větší�
                                                               kousky. Přidejte k nim domácí� majonézu, najemno nasekanou pažit-
                                                               ku a jarní� cibulku, ochuťte solí� a pepřem a vše promí�chejte.
                                                               *Domácí majonéza
                                                               1 žloutek, 250 ml oleje, lžíce citronové šťávy nebo bílého vinného
               vajíčková                                       octa, špetka soli
                                                                �
                                                               Zloutek dejte do misky, přidejte citronovou šťávu nebo ocet a osolte.
                                                               Poté pomalu metličkou zašlehávejte olej, aby se majonéza nesrazila.
                                                               Nakonec ještě můžete majonézu dochutit solí� nebo také pepřem.

                                                                                                                15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20