Page 20 - Magazín JIP Potraviny
P. 20

palačinka
                                        restaurace            s borůvkovým žahourem





       Prozraďte – proč právě Kozí chlívek?                                                    domácí štrúdl
       Je to tak trochu odkaz po předchozím majiteli, který zde kozy choval.          s čerstvou šlehačkou
       I když jsme se rozhodli původní budovu zbourat a postavit úplně novou,
       začali jsme jí už během stavby pracovně říkat kozí chlívek. A nakonec to
       tak zdomácnělo, že název byl jasný :-)
       Dnes tu stojí krásná roubenka. Jaká k ní vlastně byla vaše cesta?
       Můj dědeček byl ředitelem několika hotelů a od malička jsem ho obdivo-
       vala – když mluvil o své práci, jen jsem seděla, poslouchala a říkala si, že
       bych jednou chtěla být jako on, mým snem bylo mít vlastní restauraci.
       Myslím, že částečně i díky němu jsem se pak vydala studovat hotelo-
       vou školu. Snem mého manžela zase byla chata na horách. Když jsme
       se seznámili, nějaký čas jsme žili v Pardubicích, ale každý víkend jsme
       stejně trávili na horách. Takže když se naskytla možnost koupi starého
       domu v Deštném, odkud pochází moje rodina, šli jsme do toho, zbourali
       původní starý dům, který zde stál, a postavili roubenku. Na ni padla vol-
       ba, protože máme rádi dřevěné stavby a roubenka do zdejšího prostředí
       prostě patří.

       Ve vaší restauraci si hosté mohou dát poctivou domácí českou kuchy-  A co nějaké české specialitky nebo tematické akce?
       ni. Proč jste se rozhodli jít tímto směrem?           Ano, pravidelně pořádáme různé akce, děláme zabijačkové speciality
       Vzhledem k tomu, že jsme Kozí chlívek pojali jako rodinný podnik,   jako jelítka a jitrnice, máme velikonoční nabídku, na Vánoce nesmí chy-
       nad jiným směrem jsem ani nepřemýšlela. Roubenka a hory, k tomu   bět bramborový salát a kapr, na svatého Martina husa. Samozřejmě se
       jde právě dobrá česká klasika. Navíc jsem vycházela z toho, že připra-   snažíme reagovat i na sezónu a roční období. A zrovna kvůli tomu jsme
       vit kvalitní českou kuchyni je poměrně časově náročné. Proto si každý   měli drobný rozkol v kuchyni. Říkala jsem, že na léto bychom měli zrušit
       host, který na dlouhé vyváření nemá čas a chce si na horách odpočinout,   bramborové knedlíky a svíčkovou a místo toho zařadit nějaká lehká let-
       rád dá něco dobrého českého. Je pravdou, že jsem se trochu obávala,   ní jídla. V kuchyni ale byli proti – svíčkovou a knedlíky chtěli nechat
       zda nám sem nepřestanou lidé chodit, když jim nenabídneme hranolky   i přes léto. A nakonec to byla dvě nejprodávanější letní jídla. Asi to tak
       a smažák, ale naštěstí je to přesně naopak. Rádi k nám zajdou na po-   jako Češi máme nastavené. Salát si sice dáme, ale knedlíky, svíčková
       ctivou svíčkovou nebo plněné bramborové knedlíky.     a výpečky to převálcují :-) Klasika jednoduše funguje pořád.




















      tvarohové knedlíky                                      domácí paštika
      s ovocem                                                z husích jatýrek s pepřem


       20
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25