Page 16 - Magazín JIP Potraviny
P. 16
Jahodový
galette
Těsto:
1 a ¾ hrnku hladké mouky
⅓ hrnku krupicového cukru
¼ hrnku kukuřičné mouky
½ hrnku másla
⅓ hrnku podmáslí
špetka soli
Náplň:
3 a ½ hrnku jahod
¼ hrnku cukru
lžíce kukuřičného škrobu
lžíce vanilkového extraktu
vejce na potření
moučkový cukr na posypání
Mouku smí�chejte s cukrem, kukuřičnou moukou, solí�, změklým máslem a podmáslí�m a vytvořte těsto. To zabalte do potravinové
fólie a nechte alespoň třičtvrtě hodiny odpočinout v lednici. Jahody nakrájejte na menší� kousky a smí�chejte je s cukrem, kukuřičným
škrobem a vanilkovým extraktem. Těsto vyjměte z lednice, rozválejte do placky a přeneste na plech vyložený pečicí�m papí�rem. Na
těsto rozprostřete jahody, okraj v ší�ři zhruba 5 cm ponechte volný. Ten pak přehněte částečně přes jahody a jemně přitlačte. Okra-
je potřete rozšlehaným vají�čkem a galette dejte péct do trouby vyhřáté na 175 °C zhruba na ¾ hodiny, dokud okraje nezezlátnou.
Podávejte posypaný moučkovým cukrem.
16