Page 13 - Magazín JIP Potraviny
P. 13
Jahodový
koláč
1 a ½ hrnku hladké mouky, ½ hrnku studené vody, ½ hrnku másla, špetka soli, 200 g krémového sýru,
¾ hrnku krupicového cukru, hrnek smetany ke šlehání, lžíce citronové šťávy, lžička citronové kůry, ½ tabulky čokolády,
lžíce másla, hrst ořechů dle chuti, 500 g jahod
Mouku, máslo, vodu a špetku soli promí�chejte a vytvořte těsto. Pokud by bylo pří�liš hutné, přidejte trochu vody. Z těsta vy-
válejte placku, kterou přeneste do koláčové formy včetně okrajů. Těsto propí�chejte vidličkou a nechte odpočinout v lednici
alespoň 30 minut. Poté na těsto dejte pečicí� papí�r, který zasypte fazolemi, a korpus dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C,
zhruba na 15 minut. Pak odstraňte fazole a pečte další�ch 5–10 minut. Poté nechte korpus vychladnout.
Smetanový sýr vyšlehejte, přidejte citronovou šťávu a kůru a krupicový cukr a znovu vyšlehejte. Smetanu vyšlehejte do šle-
hačky a vmí�chejte do krémového sýru. Polovinu krému pak naneste na korpus a dejte do lednice. Cokoládu rozpusťte ve
�
vodní� lázni s máslem a vmí�chejte do druhé poloviny krému. Ten pak naneste na první� vrstvu. Jahody opláchněte, nakrájejte
na menší� kousky a rovnoměrně vyskládejte na krém. Ořechy nasekejte nahrubo a posypte jimi vršek koláče.
Celý dezert pak nechte odpočinout v lednici.
13