Page 11 - Magazín JIP Potraviny
P. 11

Dýňové lívance

                                                                                   Suroviny:
                                                                                   200 g dýňového pyré
                                                                                   (z upečené či uvařené rozmixované dýně)
                                                                                   170 g hladké mouky
                                                                                   30 g cukru
                                                                                   1 hrnek mléka
                                                                                   1 vejce
                                                                                   30 g másla
                                                                                   2 lžičky prášku do pečiva
                                                                                   ½ lžičky mleté skořice
                                                                                   ½ lžičky mletého sušeného zázvoru
                                                                                   špetka muškátového oříšku
                                                     Dýňové                        špetka soli
                                                     lívance
                                                                                   Postup:
                                                                                   V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do
                                                                                   pečiva, koření a sůl. V další misce vyšlehejte
                                                                                   mléko, dýňové pyré, vejce a rozpuštěné más-
                                                                                   lo, nalijte do připravené moučné směsi a vše
                                                                                   vymíchejte v hladké těsto. Na rozpáleném
                                                                                   oleji  smažte lívance  asi 3  minuty z  každé
                                                                                   strany dozlatova. Podávat můžete například
                                                                                   s javorovým sirupem a dýňovými semínky.





        Podzimní
        dýňovopomerančové
        smoothie

        Suroviny:
        200 g dýňového pyré, 60 ml 100% pomerančového džusu,
        1 bílý jogurt,½ hrnku mléka, 2 lžíce medu, ½ lžičky skořice,
        špetka mletého sušeného zázvoru, špetka muškátového oříšku

        Postup:
        Všechny ingredience vložte do smoothie mixéru a rozmixujte.
        Smoothie nalijte do skleniček a posypte špetkou skořice.




        Dýňová roláda

        Suroviny:
        200 g dýňového pyré (z upečené či uvařené rozmixované dýně),
        100 g hladké mouky, 170 g cukru krupice, 3 vejce,
        1 lžička prášku do pečiva, ½ lžičky jedlé sody,
        ½ lžičky skořice, ořechy dle chuti                            Dýňovopomerančové
                                                                      smoothie
        Náplň: 250 g tvarohu nebo krémového sýru,
        100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 30 g másla

        Postup:
        Smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a skoři-
        ci. V další misce vyšlehejte do pěny vajíčka s cukrem. Do nich poté
        přidejte dýňové pyré a připravenou moučnou směs a smíchejte.
        Na plech vyložený pečicím papírem nalijte těsto, rovnoměrně ho
        rozetřete po celé ploše a pečte při 190 ºC asi čtvrt hodiny. Roládu
        poté vyndejte z trouby, s pečicím papírem ji zarolujte, zabalte do
        vlhké utěrky a nechte vychladnout. Z tvarohu nebo krémového
        sýru, cukru a másla vyšlehejte náplň, z níž si malou část dejte stra-
        nou. Roládu rozmotejte, vnitřek natřete náplní a znovu zarolujte.
        Zamotanou roládu potřete trochou krému, posypte nasekanými
        ořechy a zabalenou v alobalu nechte přes noc v lednici.

                                                                                                                11
                                                                                       MAGAZÍN PODZIM/ZIMA 2020
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16