Page 8 - Magazín JIP Potraviny
P. 8

Špagety s dýní
         a pestem
         Suroviny:
         500 g špaget
         500 g dýně
         1 hrnek bazalkového pesta
         50 g parmezánu
         olivový olej
         sůl, pepř, chilli dle chuti
         čerstvá bazalka

         Postup:
         Dýni oloupejte a nakrájejte na menší ko-
         stky. Ty rozprostřete na plech, pokapejte
         olivovým olejem, osolte a dejte na zhruba
         30–40 minut péct do trouby na 180 ºC.
         Mezitím uvařte špagety, slijte je a dejte na
         pánev s trochou rozehřátého olivového
         oleje. Rozmíchejte ¾ bazalkového pesta
         se lžící olivového oleje, osolte a opepřete,
         pokud máte rádi ostřejší jídla, můžete
         přidat chilli. Tuto směs přidejte ke špa-
         getám a lehce osmahněte, poté přidejte           Špagety
         upečenou dýni. Špagety na talíři ozdobte         s dýní
         zbytkem pesta, nastrouhaným parmezá-
         nem a lístky čerstvé bazalky.











                                                                              Pečená dýně
                                                                              s růžičkovou

                                                                              kapustou a ořechy
                                                                              Suroviny:
                                                                              500 g dýně Hokkaido
                                                                              500 g růžičkové kapusty
                                                                              150 g pekanových ořechů
                                                                              4 stroužky česneku
                                                                              2 lžíce balzamika
                                                                              80 ml olivového oleje
                                                                              sůl
                  Pečená dýně                                                 pepř
                  s růžičkovou kapustou
                                                                              Postup:
                                                                              Oloupanou dýni nakrájejte na menší kostky
                                                                              a dejte do mísy. Přijdete na půlky nakrájené
                                                                              růžičkové kapusty a na plátky nakrájený
                                                                              česnek.
                                                                              V hrníčku smíchejte olivový olej, balzami-
                                                                              ko, sůl a pepř, zalijte jím připravenou zele-
                                                                              ninu a dobře promíchejte. Zeleninu rozložte
                                                                              na plech a dejte péct do trouby předehřáté
                                                                              na 180 ºC na zhruba 30–40 minut. Zatím-
                                                                              co se bude zelenina péct, krátce nasucho
                                                                              opražte pekanové ořechy. Ty přidejte k upe-
                                                                              čené zelenině a můžete podávat.




       8      MAGAZÍN PODZIM/ZIMA 2020
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13