Page 7 - Magazín JIP Potraviny
P. 7

Dýňové
                                                                                             gnocchi








                                                               Dýňové gnocchi
                                                               Suroviny:
                                                               1 kg dýně Hokkaido, 300 g brambor, 200 g bramborového škrobu,
                                                               100 g kukuřičné mouky, 50 g strouhaného parmezánu, 1 žloutek,
                                                               1 lžíce ricotty, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, muškátový oříšek
                                                               Postup:
                                                               Dýni Hokkaido omyjte, rozkrojte na půl a odstraňte semínka, poté dýni
                                      NÁŠ TIP!                 nakrájejte na menší kousky a dejte na plech. Na 180 ºC pečte asi 30–40
                                                               minut, dokud dýně nezměkne. Mezitím oloupejte brambory a dejte
                                                               vařit. Uvařené brambory s upečenou dýní dejte do mísy a rozmixujte
                                                               tyčovým mixérem. Do vzniklého pyré přidejte bramborový škrob, kuku-
                                                               řičnou mouku, parmezán, žloutek, ricottu, prolisovaný česnek, špetku
                                                               muškátového oříšku, poté osolte a opepřete. Ze směsi vypracujte hladké
                                                               těsto a rozdělte na 4 díly. Z každého dílu vyválejte váleček a z něho pak
                                                               odkrajujte zhruba 2 cm velké kousky. Každý kousek zvlášť pak stlačte
                        Dýňové                                 hrotem vidličky. Gnocchi vařte v osolené vroucí  vodě, dokud nevy-
                        placky                                 plavou na povrch. Podávat můžete například s nastrouhaným parmezá-
                                                               nem a špenátem nebo s omáčkou dle chuti.


                                                               Dýňové placky
                                                               Suroviny:
                                                               500 g dýně Hokkaido, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce bramborového
                                                               škrobu, 50 ml mléka, 1 lžička prášku do pečiva, 2 vejce, sůl, pepř

                                                               Postup:
                                                               Dýni oloupejte, zbavte semínek a nahrubo nastrouhejte. Nastrouhanou
                                                               dýni smíchejte s moukou, škrobem, mlékem, práškem do pečiva a vejci,
                                                               osolte, opepřete a vypracujte těsto. Na pánvi rozpalte olej a lžící vytvořte
                                                               placičky, které osmažte dozlatova z obou stran. Podávat můžete jako
                                                               hlavní chod, například s plísňovým sýrem, nebo jako přílohu.


                                                                                                                 7
                                                                                       MAGAZÍN PODZIM/ZIMA 2020
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12